Ενέργεια

LNG: Οι ισχυρές προοπτικές της Ασίας ανταγωνίζονται την Ευρώπη (Montel)

LNG: Οι ισχυρές προοπτικές της Ασίας ανταγωνίζονται την Ευρώπη (Montel)
Το μερίδιο των φορτίων LNG των ΗΠΑ που πήγαιναν στην Ασία είχε ήδη φτάσει στο 35% σε σύγκριση με μέσο όρο 21% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εκτιμά η Energy Aspects.
Ο ζεστός καιρός στην Ανατολική Ασία δείχνει να αποσπά περαιτέρω φορτία LNG από την Ευρώπη και θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου που έχουν αμβλυνθεί λόγω των αυξανόμενων αποθεμάτων της ΕΕ, είπαν αναλυτές στη Montel.

Η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Ανατολική Ασία «προβλέπεται ότι θα είναι υπό την επιρροή του ασυνήθιστα ζεστού καιρού κατά τους επόμενους τρεις μήνες, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση ψύξης στα τέλη της σεζόν», δήλωσε ο James Caron της μετεωρολογικής υπηρεσίας Atmospheric G2.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κίνας – οι τρεις κορυφαίοι αγοραστές LNG στον κόσμο – ήταν πιθανό να τείνουν 1C πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τους από τον Αύγουστο-Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Atmospheric G2.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προβλέπει επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

«Προβλέπουμε στενότητα στον Ειρηνικό για τα τέλη του καλοκαιριού, γεγονός που οδηγείται από ένα βαρύ πρόγραμμα συντήρησης στην Αυστραλία», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στην Energy Aspects.

«Η ζήτηση ψύξης σε όλη την Ασία επομένως προσθέτει σε αυτή τη στενότητα και αναμένουμε ότι η Ασία θα τραβήξει τα φορτία spot των ΗΠΑ για παράδοση τον Σεπτέμβριο».

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το μερίδιο των φορτίων LNG των ΗΠΑ που πήγαιναν στην Ασία –μια μεγαλύτερη ναυτιλιακή διαδρομή από την Ευρώπη– είχε ήδη φτάσει στο 35% σε σύγκριση με μέσο όρο 21% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εκτιμά η Energy Aspects.

Ο προστιθέμενος ανταγωνισμός για το LNG θα ακολουθούσε μια περίοδο ανακούφισης για την Ευρώπη κατά την οποία οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης που γεμίζουν γρήγορα έχουν οδηγήσει τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου σε πτώση 90% από την κορύφωση του περασμένου έτους.

Τα αποθέματα ήταν γεμάτα κατά 84%, γεγονός που τα έφερε περίπου δύο μήνες πριν από ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα ανανέωσης.

Υψηλά αποθέματα, περισσότερα πυρηνικά

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο, όπως «τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αποθεμάτων [στην Ασία]… θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους μεγάλους αγοραστές στη βορειοανατολική Ασία από τις αγορές spot στην αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της Rystad Energy σε σημερινό σημείωμα.
Τα αποθέματα LNG της Νότιας Κορέας παραμένουν σε πλήρη χωρητικότητα περίπου 5 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε η Rystad.

Και ενώ η Ιαπωνία έχει αντλήσει τα περισσότερα από τα αποθέματά της για να τροφοδοτήσει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, αύξησε επίσης τη διαθέσιμη πυρηνική δυναμικότητα κατά περίπου 80% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στα 9,2 GW, πρόσθεσε η Rystad.

Μια μείωση 2,7 εκατομμυρίων τόνων στις ιαπωνικές εισαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 3,5 εκατομμύρια τόνους στις κινεζικές εισαγωγές καθώς η χώρα βγήκε από τους περιορισμούς του lockdown, σύμφωνα με έκθεση της Icis αυτή την εβδομάδα.

Υποστήριξη για την Ευρώπη

Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης άγγιξε το υψηλό τριών εβδομάδων στα 34,35 ευρώ/MWh στον ολλανδικό κόμβο TTF νωρίτερα.
Αυτό το έφερε 50% πάνω από το χαμηλό διετές που σημείωσε στις αρχές Ιουνίου, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από μια άνοδο σχεδόν στα 50 EUR/MWh που παρατηρήθηκε αργότερα εκείνο τον μήνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη μαζί με τις ανησυχίες σχετικά με την έκταση της διαθεσιμότητας του νορβηγικού αγωγού και τις ροές LNG έχουν υποστηρίξει τα ράλι ενόψει των αυξανόμενων αποθεμάτων.
Η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει επίσης να τιμολογείται με ασφάλιστρο 15-20 ευρώ/MWh για το χειμερινό συμβόλαιο, δεδομένων των κινδύνων για τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά πτώσης στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων Kpler.
Η τελευταία εκτίμηση της εταιρείας ανέμενε ότι θα φτάσουν στους 8,7 εκατομμύρια τόνους, ή 4% χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης