ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΑΕΥ: H αύξηση των τελών δικτύου απειλεί την βιομηχανία - Τι ζητά η επιστολή

ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΑΕΥ: H αύξηση των τελών δικτύου απειλεί την βιομηχανία - Τι ζητά η επιστολή

Επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα -  Ζητούνται εκπτώσεις για μεγάλες καταναλώσεις και φορτία

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμη και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια στη Μέση Τάση λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ κρούει με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή που εκφράζει την αγανάκτηση της βιομηχανίας για τις αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες φθάνουν ακόμη και το 120%, εστάλη πριν από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ που προβλέπουν και νέα αύξηση στο WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023 – 2024. Το νέο WACC του ΔΕΔΔΗΕ που προσδιορίστηκε στο 7,66% θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τελών χρήσης δικτύου η οποία επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως καθώς η απόφαση της ΡΑΑΕΥ δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα (εξετάζεται η τριετία ή η πενταετία) στο οποίο θα κατανεμηθεί η αύξηση των πρώτων μηνών του 2023.

Επιστολή

Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της που απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Φούρλαρη αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας και κοινοποιείται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο υπογραμμίζει, ότι αυξήσεις ανάλογες με αυτές στα τέλη χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο του 2022 και στα τέλη χρήσης συστήματος, δηλαδή στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους χρήστες από τον ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο ο Διαχειριστής του Συστήματος, αναγνωρίζοντας τη σημασία των βιομηχανιών στην ευστάθεια του συστήματος προχωρεί σε εκπτώσεις οι οποίες στην πραγματικότητα αντισταθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Άλλωστε όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου του, διασυνδέει τα νησιά και αυξάνει την περιουσιακή του βάση με αποτέλεσμα οι αυξήσεις του WACC που του εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ να ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που παρέχει στους χρήστες.

Αντίθετα το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι ο μεγάλος ασθενής αφού η λειτουργία του αποτελεί τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη για παράδειγμα φωτοβολταικών που θα μπορούσαν να καλύψουν με οικονομικό τρόπο τις ενεργειακές ανάγκες των βιομηχανιών.

Νέα τιμολόγια

Αναλυτικότερα η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους ισχύουν νέα τιμολόγια για τη Χρέωση Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), στα οποία εφαρμόζονται εκπτώσεις για καταναλώσεις με ετήσιο Συντελεστή Φορτίου >30% και ύψος κατανάλωσης > 13GWH. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές φθάνουν ακόμη και το 54% αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στη Χρέωση Χρήσης Συστήματος.

Μάλιστα στη σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ αναδεικνύεται η συμβολή στην ευστάθεια του Συστήματος καταναλωτών με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιστοίχως από την 1η Μαΐου του 2023 ισχύουν νέες χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), όπως καθορίστηκαν με την απόφαση 198/2023 της ΡΑΑΕΥ. Οι νέες αυτές χρεώσεις οδηγούν σε αυξήσεις άνω του 100%, έως και 120% για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση και μάλιστα ιδιαίτερα για καταναλωτές των οποίων ο Συντελεστής Φορτίου είναι> 50%.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως απολύτως παράδοξο από την ΕΒΙΚΕΝ καθώς όπως σημειώνει τιμωρούνται οι μεγαλύτερη καταναλωτές παρά του ότι κάνουν καλή χρήση των υποδομών του Δικτύου.
«Είναι σαφές, αναφέρει στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, ότι όσον αφορά τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας με καταναλώσεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 13 GWh οι επιπτώσεις από την αύξηση αυτή πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα τους”.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη ΡΑΑΕΥ να παρέμβει στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε ο Διαχειριστής του Δικτύου να προχωρήσει όπως και ο ΑΔΜΗΕ στην παροχή εκπτώσεων για καταναλώσεις >13GWH και Συντελεστή Φορτίου >30% σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 1001/2021 της ΡΑΑΕΥ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης