Περιβάλλον

Reuters: Τα ακραία κύματα καύσωνα θα γίνονται όλο και πιο συχνά

Reuters: Τα ακραία κύματα καύσωνα θα γίνονται όλο και πιο συχνά
Υπολογίζεται ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ακραίου καύσωνα κατά πάσα πιθανότητα θα χτυπούν κάθε δύο με πέντε χρόνια
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει παίξει έναν «απόλυτα συντριπτικό» στην επιδείνωση των ακραίων κυμάτων καύσωνα που έχουν σαρώσει αυτόν τον μήνα την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με μία εκτίμηση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με άρθρο του Reuters.

Η πανωλεθρία της ακραίας ζέστης


Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ο ακραίος καιρός έχει προκαλέσει πανωλεθρία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις νότιες χώρες της Ευρώπης, προκαλώντας πυρκαγές στα δάση, μειώνοντας τη στάθμη του νερού και αυξάνοντας τις εισαγωγές περιστατικών, αμεσα συνδεδεμένων με τη ζέστη, στα νοσοκομεία.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, 22 και 23 Ιουλίου, χιλιάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν από το νησί της Ρόδου, ώστε να ξεφύγουν από τις φλόγες, που προκλήθηκαν λόγω του ακραίου καιρού.

Χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, τα γεγονότα αυτού του μήνα θα ήταν εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με μια μελέτη του World Weather Attribution, μιας παγκόσμιας ομάδας επιστημόνων, η οποία εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι θερομακρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα ήταν εμφανώς ανύπαρκτες χωρίς την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Izidine Pinto από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, και ένας από τους εκπονητές της έρευνας, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τους δημοσιογράφους. «Στην Κίνα, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό, σε σύγκριση με το παρελθόν, ήταν 50 φορές περισσότερες»

Η ομάδα του World Weather Attribution εκίμησε πως οι αυξανόμενες ποσότητες εκπομπής αερίου του θερμοκηπίου έκαναν το κύμα καύσωνα, που χτύπησε τις χώρες της Ευρώπης, 2.5 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό από αυτό που θα ήταν σε όποια άλλη περίπτωση. Παρομοίως, το κύμα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική έγινε κατά 2 βαθμούς θερμότερο και στην Κίνα κατά 1 βαθμό.

Αίτια και συνέπειες του Καύσωνα

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπος που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία,όπως κάνουν λόγο οι επιστήμονες, η υπερβολική ζέστη έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες ζώων, με το καλαμπόκι και τις καλλιέργειες σόγιας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα βοοειδή του Μεξικού, τους ελαιώνες της νότιας Ευρώπης, καθώς επίσης και το Κινέζικο βαμβάκι, να έχουν επηρεαστεί σοβαρά.

Το φαινόμενο του El Nino είναι πιθανόν να συμβάλλει στην υπερβολική ζέστη σε κάποιες περιοχές, αλλά τον κυρίαρχο παράγοντα αποτελεί η αυξανόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα λεγομενα των ειδικών, και θα γίνει ακόμη πιο πιθανή η εμφάνιση κυμάτων καύσωνα αν εκείνη δεν μειωθεί.

Υπολογίζεται ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ακραίου καύσωνα κατά πάσα πιθανότητα θα χτυπούν κάθε δύο με πέντε χρόνια, αν οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τη δεδομένη χρονική στιγμη οι μέσες θερμοκρασίες έχουν ανέβει πάνω από 1.1 βαθμούς.

«Τα συμβάντα που συναντάμε είναι αναμενόμενα για το σημερινό κλίμα», σημείωσε η Friederike Otto, μία επιστήμονας στο Ινστιτούτο του Grantham για τη κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους.«Δεν μας ξαφνιάζει, από κλιματολογικής πλευράς, ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν συγχρόνως. Όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, θα συναντάμε αυτές τις ακρότητες όλο και περισσότερο.», ανέφερε. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιο ισχυρή απόδειξη»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης