Ενέργεια

Ανοδικά η ζήτηση με εισαγωγές στο 18,7%, ΑΠΕ στο 22,3% - Υποχώρηση της χονδρικής, κλειδί το φυσικό αέριο με 39,5%

Ανοδικά η ζήτηση με εισαγωγές στο 18,7%, ΑΠΕ στο 22,3% - Υποχώρηση της χονδρικής, κλειδί το φυσικό αέριο με 39,5%
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ η κορύφωση της ζήτησης στο διασυνδεδμένο σύστημα αναμένεται να φθάσει στα 10.090 MW στις 13:00 την Δευτέρα 24/7
Σχετικά Άρθρα
Η ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ που φθάνει πλέον σχεδόν στα 11 GW έχει μετατοπίσει τους κινδύνους για το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω αιχμών της ζήτησης από το μεσημέρι, στις απογεματινές και πρώτες βραδινές ώρες, όμως δεν έχει λύσει το ζήτημα της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων όπως ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνει η χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η περίφημη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί μεγάλες επενδύσεις τόσο σε συστήματα αποθήκευσης όσο και στα δίκτυα, ενώ η ραγδαία διείσδυση τους από μόνη της δεν διασφαλίζει ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ηλεκτροδότησης.
Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες που η ζήτηση είναι αυξημένη, το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα παραγωγής με μερίδιο 39,5% για σήμερα 24/7 που αντιστοιχεί σε 83.449 ΜWh. Αυξημένη είναι επίσης η χρήση των λιγνιτικών μονάδων που συμμετέχουν με ποσοστό 8,4% στο μείγμα, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ συμμετέχουν με ποσοστό 6,1%.

Η συνεισφορά των ΑΠΕ παρά το γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς τους προσεγγίζει τα 11 GW και είναι ανάλογη με την εγκατεστημένη ισχύ των θερμικών μονάδων καλύπτει μόλις το 22,3% του μείγματος που αντιστοιχεί σε 47.020 MWh.
Σε συνθήκες καύσωνα είναι περιορισμένη η ισχύς των ανέμων με αποτέλεσμα να μην ευνοείται η αιολική παραγωγή, ενώ και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι οι εισαγωγές καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης που φθάνει στο 18,7%, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί ενισχυτικά και η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Για την κάλυψη του συνόλου της ζήτησης η εν λειτουργία μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, συμμετέχει με 3,4% θερμικής παραγωγής από την Κρήτη και 1,4% από ΑΠΕ.

Ανοδικά η ζήτηση - Πτώση στην χονδρική

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί την Δευτέρα 24/7 η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, διατηρώντας σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ η κορύφωση της ζήτησης στο διασυνδεδμένο σύστημα αναμένεται να φθάσει στα 10.090 MW στις 13:00. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φορτίο παραμένει πάνω από τα 9.000 MW τις περισσότερες ώρες της ημέρας για να υποχωρήσει, κάτω από αυτό το επίπεδο μετά τις 7:00 το απόγευμα, στα 8.956 MW.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα, όταν κορυφωθεί το τρίτο κύμα του καύσωνα η ζήτηση ηλεκτρισμού να ξεπεράσει ακόμη και τα 11.500 MW (την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκε στα 10.000 MW).

Πάντως σήμερα παρά το γεγονός ότι η ζήτηση αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με χθες, πράγμα που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον όγκο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς προβλέπεται αύξηση 4% στις 422,19 GWh, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας εμφανίζει μείωση 2% και διαμορφώνεται σήμερα στα 115,69 ευρώ/MWh. H υψηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται το μεσημέρι στα 190,48 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 77,14 ευρώ/MWh.

Υψηλά σε σχέση με την Ευρώπη η ελληνική χονδρική

Σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των τριών ακριβότερων χωρών, με την Πολωνία να κατέχει τα πρωτεία με 131,19 ευρώ/MWh (+48,1%) και την Ιταλία στη δεύτερη θέση με 116,19 ευρώ/MWh (+8,9%). Στη γειτονική Βουλγαρία η μέση τιμή για τη σημερινή ημέρα διαμορφώνεται στα 111,56 ευρώ/mWh (+61,4%)

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Γερμανία και τη Γαλλία, παρά τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι μέσες τιμές για σήμερα σε σχέση με χθες, στα 90,53 ευρώ/MWh (+192,8%) και 86,03 ευρώ/MWh (+167,7%) αντίστοιχα, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες μιλούν για αρκετές ώρες με αρνητικές τιμές, καθώς από τη μία πλευρά οι θερμοκρασίες υποχωρούν και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή των ΑΠΕ.

Τέλος, ένας παράγων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αύξηση που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του CO2, που έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 εβδομάδων. Την Παρασκευή η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έκλεισε στα 91,82 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, κερδίζοντας 1,1%.

Το κόστος του CO2 βαρύνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, λόγω των δικαιωμάτων που υποχρεούνται να αγοράζουν οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Όσο για την τιμή του φυσικού αερίου, μετά από μία τεχνική διόρθωση έκλεισε την Παρασκευή κατά 1,701% χαμηλότερα στα 27,685 ευρώ/MWh για το ΤΤF συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης