Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Γιατί οι ενεργειακές μετοχές θα παραμείνουν βασικός καταλύτης του ΧΑ - Τα assets τους

Γιατί οι ενεργειακές μετοχές θα παραμείνουν βασικός καταλύτης του ΧΑ - Τα assets τους
Εβδομάδα αποτελεσμάτων για Mytilineo, το 14 ορατό για την ΔΕΗ, ξύπνημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Σχετικά Άρθρα
Μετά την κίνηση της Mytilineos και το νέο ιστορικό υψηλό άνω των 36 ευρώ, την σκυτάλη πήραν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η ΔΕΗ που πέρασε τα 11 ευρώ πραγματοποιώντας νέο ιστορικό υψηλό και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ αντίστοιχα με ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 6,3 ευρώ. Αναμένεται καλύτερη πορεία από την Motor Oil, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πριθώρια διύλισης και στο β΄τρίμηνο θα παραμείνουν ικανοποιητικά, ενώ θα ολοκληρώσει τηνν εξαγορα του υπολειπόμενου 25% της Άνεμος καθώς στην τελική ευθεία είναι οι διπαραγματεύσεις. Εξελίξεις στις ΑΠΕ θα υπάρξουν και για τα ΕΛΠΕ, ενώ στον χάρτη έχει μπει για τα καλά και η Ιντρακάτ με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 500 εκατ.

Η Μytilineos leader του ενεργειακού κλάδου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, καθώς ξεπέρασε τα 5 δισ, πραγματοποιεί consolidation στα υψηλά της μετά την κίνηση 30,9 ευρώ - 36,4, είναι όμως πια στο περισκόπιο της Morgan Stanley με τιμή - στόχο τα 43 ευρώ και αυξημένο ειδικό βάρος στους διεθνείς δείκτες που προσδιορίζουν και τις κινήσεις των μεγάλων funds κατά την αναβάθμιση.Νέος καταλύτης τα αποτελέσματα 6μήνου, που αναμένονται πολύ καλά στις 27/7 και νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Η ΔΕΗ με το τοπίο ξεκάθαρο μετεκλογικά αρχίζει να βλέπει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας και να απέχει μόλις 3 ευρώ πλέον από την τιμή - στόχο που είχαν δώσει οι αναλυτές πριν την ενεργειακή κρίση και μετά την αύξηση κεφαλαίου στα 14 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση στα 4,24 δισ.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ
παραμένει υποτιμημένη παρά το ιστορικό υψηλό στα 1,622 δισ καθώς η θυγατρική CENERY έχει κεφαλαιοποίηση 1,293 δισ , η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 823 εκατ, ενώ οι ΣΙΔΕΝΟΡ, NOVAL και άλλες είναι μη εισηγμένες.

ΒΕΤΑ: Υψηλά 9 μηνών

Η καταγραφή νέων υψηλών 9 ετών συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την θεωρητικά εποχική αδράνεια που παραδοσιακά παρατηρείται μετά το μέσον Ιουλίου. Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό καθώς οι καταλύτες που συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένουν ισχυροί, ενώ η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό διατήρησε την δυναμική της ανόδου παρά τα υψηλά κέρδη που καταγράφονται σε όλο σχεδόν το εύρος της εγχώριας Αγοράς από την αρχή του έτους.

Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα με τα αποτελέσματα τριών εισηγμένων εταιριών που είναι στο καλεντάρι (24 Ιουλίου Entersoft, 27 Ιουλίου Μυτιληναίος/Τιτάν) για τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αποτελέσματα. Στην Entersoft αναμένεται αύξηση των λειτουργικών κερδών 30%, στην Μυτιληναίος όχι μικρότερη από 35% και στην Τιτάν κοντά στο 64%.

Ανάλογα ικανοποιητικές αναμένονται και οι επιδόσεις των τραπεζών που ανακοινώνονται από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με τις επιμέρους εκτιμήσεις για τις κερδοφορίες β’ τριμήνου να κινούνται από 150 έως 220 εκατ. ευρώ ανάλογα την Τράπεζα και να αφορούν αμιγώς οργανική συνεισφορά. Η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά οδηγώντας σε νέες αναθεωρήσεις τιμών/στόχων διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας.

Στόχος οι 1374 μονάδες

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε τροχιά καταγραφής πολυετών υψηλών με στόχο τις κορυφές του Πλέον η μόνη αντίσταση που χωρίζει το Γενικό Δείκτη με τα υψηλά του 2014 είναι 1379 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι και ο στόχος της κίνησης που είναι σε εξέλιξη. H πλάγια κίνηση κατά της διάρκεια της προηγούμενης κίνησης απορρόφησε την προσφορά των βραχυπρόθεσμων κωδικών ενώ ο MACD έπαιξε λίγο με τα νεύρα της αγοράς αλλάζοντας κατεύθυνση την Τρίτη και την Τετάρτη διατηρώντας στο τέλος την ανοδική του τάση.

Οι ταλαντωτές είναι χαμηλότερα από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο βρίσκονται σε υψηλά 16 ετών. Παρόλα αυτά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης περιορίζοντας όπως φάνηκε το εύρος των διορθώσεων επεμβαίνοντας σε κομβικές στιγμές της συνεδρίασης.

Εκτός από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εντός και εκτός των τοίχων και των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ξεχωρίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των ΑΔΜΗΕ (25/07), Aegean Air (26/07) Alpha Bank (27/07) και Εθνική Τράπεζα (27/07). Χωρίς το μέρισμα των 0,1163 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η AS Company την Τετάρτη (26/07) ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Mevaco την Δευτέρα (24/07). Την Τετάρτη εξάλλου ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών.


Οι αποτιμήσεις της BETA με κλείσιμο 20/7

976.png


Στο εξωτερικό με το 10% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα η εικόνα της κερδοφορίας είναι καλύτερη από τα την αναμενόμενη: Τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση 4,4% και τα έσοδα αύξηση 8,6% με το 82% των εταιριών να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα από τις εκτιμήσεις. Αν και είναι ακόμα νωρίς το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε αφορμές βελτίωσης των χρηματιστηριακών δεικτών γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από το ΧΑ.

Τα αποτελέσματα των εταιριών συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με τις εταιρίες πληροφορικής να μπαίνουν στο προσκήνιο ενώ οι κυριότερες ανακοινώσεις από τον S&P-500 αφορούν τις 3M, General Electric, General Motors, McDonald's, Spotify, Verizon Communications, Alphabet, Microsoft Corp,Mondelez, Visa Inc (25/07) AT&T, Automatic Data Processing, Boeing, CME Group, Coca- Cola, The Kraft Heinz, Meta, Qualcomm (26/07) Bristol-Myers Squibb, Mastercard, Ford Motor, Intel. (27/07) και American Express, Procter & Gamble (28/07).

Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα το ενδιαφέρον θα στραφεί και στις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν επιτόκια (FED 26/07 και ΕΚΤ 27/07)  ενώ η ανακοίνωση της προοπτικής για τις άμεσες προθέσεις του κοντινού μέλλοντος θα έχει βαρύνουσα σημασία στην επενδυτική ψυχολογία. Επίσης το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στην προοπτική ένταξης του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings στους επίσημους οίκους που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ καθώς η σχετική ανακοίνωση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Scope έρχεται στις 4 Αυγούστου με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο μιας «αναπάντεχης» αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης