Ενέργεια

OilPrice: Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στη Βρετανία θα περάσει από μικρά πυρηνικα, τα SMR

OilPrice: Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στη Βρετανία θα περάσει από μικρά πυρηνικα, τα SMR
Η πυρηνική βιομηχανία εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της χώρας σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε την Τρίτη 18/7 έναν διαγωνισμό για την τεχνολογία μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, τα SMR και δημιούργησε ένα νέο πυρηνικό φορέα, τον Great British Nuclear, σε μια προσπάθεια να παρέχει περισσότερη ενέργεια μηδενικών εκπομπών από τοπικά ανεπτυγμένες πηγές όπως μεταφέρει το oilprice.

Η Great British Nuclear (GBN) αναμένεται να οδηγήσει την ταχεία επέκταση νέων πυρηνικών σταθμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, να δημιουργήσει πιο προσιτή ενέργεια και να αναπτύξει την οικονομία.

Η πυρηνική βιομηχανία εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια (6 δισεκατομμύρια λίρες) για την οικονομία της χώρας σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Από σήμερα, οι εταιρείες μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην GBN για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας SMR τους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε έργα μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι SMR θεωρούνται το μέλλον της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας επειδή είναι μικρότεροι από τους συμβατικούς αντιδραστήρες και μπορούν να κατασκευαστούν σε εργοστάσια, καθιστώντας τους πυρηνικούς σταθμούς φθηνότερους και ταχύτερους στην κατασκευή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Rolls-Royce αναπτύσσει τεχνολογία SMR, η οποία, όπως λέει η εταιρεία, μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστική και κλιμακούμενη καθαρά μηδενική ισχύ για πολλαπλές εφαρμογές - από την παραγωγή ηλεκτρικού δικτύου και βιομηχανικής ενέργειας έως την παραγωγή υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Ενώ υποστηρίζει την τεχνολογία SMR, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκαταλείπει τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και παραμένει προσηλωμένο στα μεγάλα έργα των Hinkley Point C και Sizewell C.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την GBN για να εξετάσει τον πιθανό ρόλο περαιτέρω μεγάλων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε κλίμακα γιγαβάτ στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αναζωογονήσει τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας για να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια μηδενικών εκπομπών που παράγεται στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να αναπτύξει έως και 24 γιγαβάτ (GW) πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, περίπου το 25% της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2050 στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης