Ενέργεια

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία θα αποσυνδεθούν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2025

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία θα αποσυνδεθούν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2025
Η Λιθουανία υποστηρίζει αποσύνδεση το 2024, αλλά αυτό δεν είναι αποδεκτό για την Εσθονία, η οποία θα επωμιζόταν το μεγαλύτερο κόστος μιας προηγούμενης ημερομηνίας αποσύνδεσης
Τα κράτη της Βαλτικής πρόκειται να αποσυνδεθούν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2025 παρά τις εκκλήσεις από τη Λιθουανία για έξοδο νωρίτερα, δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός στο Reuters.

Τρεις δεκαετίες μετά τη διάσπαση από την πρώην Σοβιετική Ένωση και 19 χρόνια από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό σύστημα ισχύος.

Διαφορές απόψεων

Η Λιθουανία υποστηρίζει μια ημερομηνία αποσύνδεσης στις αρχές του 2024, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι αναξιόπιστη και επιθετική.
Αλλά αυτό δεν είναι αποδεκτό για την Εσθονία, η οποία θα επωμιζόταν το μεγαλύτερο κόστος μιας προηγούμενης ημερομηνίας αποσύνδεσης, δήλωσε στο Reuters η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas.

"Καταλαβαίνω ότι η Λιθουανία θέλει να βγει γρηγορότερα, αλλά το ερώτημα είναι ότι... η Εσθονία θα πλήρωνε το υψηλότερο τίμημα για αυτό όσον αφορά το (κόστος), αλλά και όσον αφορά τους κινδύνους διακοπής ρεύματος", είπε η Kallas, μιλώντας στο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την περασμένη εβδομάδα.

"Ως συμβιβασμό, συμφωνούμε να φέρουμε αυτή την προθεσμία κατά ένα χρόνο πιο κοντά.
Έτσι, φεύγουμε στις αρχές του 2025", είπε η Kallas.

Η Λιθουανική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου Litgrid δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Εσθονία και τη Λετονία για να προχωρήσουν νωρίτερα, αλλά θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα της Εσθονίας εάν η Εσθονία παραμείνει σταθερή, επειδή και οι τρεις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αποσυνδεθούν.

Ο εκνευρισμός των άλλων

«Είμαστε εξαρτημένοι από την Εσθονία, οπότε αν δεν αλλάξουν γνώμη, δυστυχώς, θα συμβεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους (στις αρχές του 2025)», δήλωσε ο Rokas Masiulis, επικεφαλής της λιθουανικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Litgrid, σε σχόλια που έγιναν στο δημόσιο ραδιόφωνο της Λιθουανίας τη Δευτέρα.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου άνθρωποι σκοτώνονται και οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν – δεν νομίζω ότι είναι η σωστή επιλογή να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον επιτιθέμενο μόνο και μόνο επειδή αυτό εξοικονομεί λίγα σεντς», είπε ο Masiulis στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2018, οι ηγέτες της περιοχής, με την υποστήριξη της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,61 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την υποδομή τους και να αποσυνδεθούν από το ρωσικό δίκτυο μέχρι το 2025.

Η αποσύνδεση θα ανακοινωθεί με επίσημη αίτηση στους κοινούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύου της Βαλτικής, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας τον Αύγουστο του 2024, είπε ο Kallas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης