Τέσσερις µήνες που θα κρίνουν εάν η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορέσουν να γυρίσουν οριστικά σελίδα στις συχνές περιόδους ακραίας έντασης, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την προσφυγή στη Χάγη προκειμένου να διευθετηθεί η βασική διμερής διαφορά της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, άρχισαν να μετράνε από την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.
Τα ορόσημα
Στη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση, με έντονο παρασκήνιο, που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν άναψαν το πράσινο φως για συζητήσεις εις βάθος σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Συζητήσεις που εκ των πραγμάτων συνδέονται με δύο κρίσιμα «ορόσημα» κατά τα οποία θα κριθεί εάν Αθήνα και Αγκυρα θα μπορέσουν, έστω σε δεύτερο χρόνο, να φθάσουν σε απτά αποτελέσματα στον «πυρήνα» των διμερών διαφορών με επίκεντρο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ:
Το πρώτο είναι το νέο τετ α τετ που αναμένεται ότι θα έχουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Και το δεύτερο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Και τούτο καθώς είναι προφανές πως τις τελικές αποφάσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν θα τις λάβουν άλλοι από τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr