Κάλεσμα σε εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου, μεταξύ των οποίων και τη Mytilineos, απηύθυνε η ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών γάλλιου και γερμάνιου που χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς ( semiconductors) μετά τα κινεζικά σχέδια για περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου από τον Αύγουστο.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ΕΕ προσέγγισε τη Mytilineos Energy & Metals και της ζήτησε να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο.
Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής για θέματα ΕΕ στην εταιρεία, Νίκος Κεραμίδας υπογράμμισε ότι: «Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας, όσον αφορά την αξιολόγηση των δυνατοτήτων, ώστε οι μονάδες μας να μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση. Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί "να μας πιέσει". Η Ευρώπη είπε, ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να το κάνουν, αλλά αν θυμάμαι καλά, οι μισές από αυτές ήταν κλειστές. Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο προϊόν σου, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, είναι ανόητο να επενδύσεις στο γάλλιο» πρόσθεσε.
Όλα αυτά όμως δημιουργούν μια νέα μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για την Mytilineos, όπου ο κλάδος του αλουμινίου έχε δείξει τον διεθνή πρωταγωνιστικό του ρόλο, επιβιώνοντας και κυριαρχώντας υπό αντίξοες συνθήκες.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα επενδυτική πρόκληση του ελληνικού ομίλου που μπορεί να αξιοποιήσει εισερχόμενος σε έναν ιδιαίτερα προηγμένο βιομηχανικό κλάδο.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η μονάδα του Αλουμινίου είναι η μόνη πλέον στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση της παραγωγής αλουμίνας.Πάντως η υλοποίηση ενός τέτοιου project, όπως εξηγεί και ο κ. Κεραμίδας απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις για επενδύσεις, που ενδεχομένως να συνάδουν και με την γενικότερη στρατηγική που η Ευρώπη οφείλει τελικά να υιοθετήσει στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.
Οι προϋποθέσεις παραγωγής εντός Ευρώπης πρέπει να δημιουργηθούν
Η ΕΕ προμηθεύεται το 71%του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακά φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται για τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση της Κίνας.Το ίδιο συνέβη με το μαγνήσιο το 2021 εξαιτίας των περικοπών παραγωγής της Κίνας λόγω ενεργειακών ελλειμμάτων. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι εξελίξεις θα φέρουν οι γεωπολιτικές αλλαγές όσον αφορά τον τομέα των μετάλλων.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής γαλλίου, όπου πρέπει να επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστούν τα ανοδικά ενεργειακά κόστη και η άνοδος του πληθωρισμού, όπως σημειώνει ο κύριος Κεραμίδας. Κατά συνέπεια απαιτείται κρατική βοήθεια. Ήδη πολλά χυτήρια βγήκαν εκτός λειτουργίας.
Μόνο τα χυτήρια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή του γερμάνιου, αλλά πολύ λίγα εκτός της Κίνας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και κανένα στην Ευρώπη δεν το κάνει.
Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν την διασφάλιση της προμήθειας της περιοχής για το γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής».
Ο διεθνης ανταγωνισμός και η Ευρώπη
Η Nyrstar που ανήκει στην Trafigura είναι μεταξύ εκείνων που αξιολογούν την κατασκευή μιας μονάδας ανάκτησης και επεξεργασίας γερμανίου και γαλλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μεταλλουργείο ψευδαργύρου στο Τενεσί, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το 80% της ζήτησης των ΗΠΑ, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατασκευαστεί. Η Umicore, μια βελγική εταιρία προηγμένων υλικών που ανακυκλώνει γερμάνιο, δήλωσε ότι αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στο γερμάνιο «λεπτής μεμβράνης» για να μειώσει τη χρήση του υλικού.
Οι τιμές του γαλλίου έχουν αυξηθεί κατά 28% από την ανακοίνωση της Κίνας, σύμφωνα με την Fastmarkets, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών.
Ωστόσο, αρκετή επικεφαλής ευρωπαϊκών ομίλων τόνισαν την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών από τους αξιωματούχους της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αντίθετου προβλήματος: πώς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί όταν η Κίνα κατακλύζει την αγορά.
Το γάλλιο και το γερμάνιο είναι τοποθετημένα από την ευρωπαϊκή εποπτεία σαν στρατηγικά με στόχο να αυξηθεί η χρήση τους στην Ευρώπη για την πράσινη μετάβαση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Μυτιληναίος να παράγει γάλλιο από βωξίτη. Εάν το «ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύτηκε από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», η Ένωση θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Ευρώπη επεξεργάζεται νομικά τους περιορισμούς εξαγωγών της Κίνας στον βαθμό που συνάδουν με τους κανόνες και το πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
www.worldenergynews.gr