ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ και Globitel στο τερέν του διαγωνισμού των 180 εκατ ευρώ για τις έξυπνες γέφυρες

ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ και Globitel στο τερέν του διαγωνισμού των 180 εκατ ευρώ για τις έξυπνες γέφυρες
Οι 260 γέφυρες που θα επιλεγούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης και αισθητήρες ΙοΤ

Τρεις ενδιαφερόμενοι έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό για τις «έξυπνες» γέφυρες. Οι ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ και Globitel διεκδικούν το έργο των 180,34 εκατ. ευρώ για την real time παρακολούθηση της δομικής υγείας και της ανθεκτικότητας 260 γεφυρών στις 13 περιφέρειες της χώρας, μέσα από την προμήθεια και εγκατάσταση αισθητήρων ΙοΤ, εξειδικευμένου λογισμικού και πραγματοποίησης ελέγχων.

Το έργο των «έξυπνων» γεφυρών, με αναθέτουσα αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 120,23 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ανάπτυξη ευφυών υποδομών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, που στην πλειονότητά τους κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες από το 1950 ως 1980.

Η έκθεσή τους σε καιρικά φαινόμενα και διαβρωτικές συνθήκες, η ελλιπής συντήρηση, καθώς και η καταπόνηση από σεισμικά φαινόμενα, έχουν επηρεάσει τις υποδομές. Τα πρότυπα με τα οποία κατασκευάστηκαν τότε οι γέφυρες αυτές είναι πια παρωχημένα, καθώς δεν λάμβαναν υπόψιν ζητήματα ανθεκτικότητας και αντισεισμικότητας.

Όπως επισημαίνεται στο τεύχος της προκήρυξης, η απουσία συστήματος παρακολούθησης, ακριβούς αποτύπωσης της δομικής κατάστασης και συνεργείων τακτικής αυτοψίας και συντήρησης των γεφυρών οδηγεί σε κλονισμό της δομικής ασφάλειας των γεφυρών. Παράλληλα, η διαρκώς αυξανόμενη τάση του κυκλοφοριακού φόρτου και του μεγέθους των μεταφερόμενων φορτίων, αυξάνει περαιτέρω τη φόρτιση που δέχονται οι γέφυρες.

Ειδικοί πλατφόρμα με εκαντοντάδες αισθητήρες

Στο πλαίσιο του έργου των έξυπνων γεφυρών, με προτεραιότητα την ασφάλεια των μεταφορών, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της απόκρισης των δομικών μελών των υποδομών σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, από τις μεταβολές της θερμοκρασίας ως τα φορτία. Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things – IOT, θα καταγράφονται οι απαραίτητες πληροφορίες. Ειδικοί αλγόριθμοι θα υπολογίζουν την απόκριση των γεφυρών και θα παρέχουν δεδομένα στους αρμόδιους για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.

Οι 260 γέφυρες που θα επιλεγούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης και αισθητήρες ΙοΤ. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν 520 καταγραφικοί σταθμοί και θα εγκατασταθούν 3.120 αισθητήρες μέτρησης ανηγμένης αξονικής παραμόρφωσης (παραμορφωσίμετρα), 520 αισθητήρες μέτρησης επιτάχυνσης (δονησιογράφους), 90 αισθητήρες μέτρησης της στάθμης υδάτων και 520 αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Θα αναπτυχθεί και ειδική πλατφόρμα για το έργο.

Ο διαγωνισμός αφορά σε συμφωνία – πλαίσιο, με αρχικό κόστος 120,23 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ προβλέπεται και δικαίωμα προαίρεσης κατά 50%, που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απόφαση του ΤΕΕ. Έτσι, ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 180,34 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο με έως τρεις οικονομικούς φορείς. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 μήνες και το αντικείμενο του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης