Ενέργεια

Montel: Η «συμμαχία των πυρηνικών» ζητά στην Κομισιόν ίση μεταχείριση στη χρηματοδότηση

Montel: Η «συμμαχία των πυρηνικών» ζητά στην Κομισιόν ίση μεταχείριση στη χρηματοδότηση
Η πυρηνική ενέργεια συμπεριλήφθηκε στην ταξινόμηση της ΕΕ ως πράσινη επένδυση τον Ιούλιο του 2022, αλλά η βιομηχανία δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα με τις ΑΠΕ στη νομοθεσία ή τη χρηματοδότηση
Μια ομάδα 12 χωρών υπέρμαχων της πυρηνικής ενέργειας της ΕΕ με επικεφαλής τη Γαλλία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την ίση χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση, δήλωσε την Τετάρτη 12/7 το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας, όπως μεταφέρει η Montel.

Αν και η πυρηνική ενέργεια συμπεριλήφθηκε στην ταξινόμηση της ΕΕ ως πράσινη επένδυση τον Ιούλιο του 2022, η βιομηχανία δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθεσία ή τη χρηματοδότηση, ανέφεραν οι χώρες σε έγγραφο που υποβλήθηκε στην EC και κοινοποιήθηκε από το υπουργείο.

Μήπως να... επανεξετάσουμε τη χρήση;

«Ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει όλους τους κανόνες των επενδυτικών ταμείων, ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια, όπου αυτή τη στιγμή αποκλείεται», ανέφερε το υπουργείο.

«Επιπλέον, οι πυρηνικές τεχνολογίες δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις στις στρατηγικές δανεισμού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) ή η ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).»

Η συμμαχία ζήτησε από την ΕΚ να διασφαλίσει ότι οι προτάσεις της εφαρμόζουν «μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση» σε σχέση με τη νομοθεσία, ιδίως με το σχεδιασμό της αγοράς.

Κάλεσε επίσης την ΕΚ να «καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις με τα κράτη μέλη» για να υποστηρίξει την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, που μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς CO2, σε όλη την Ευρώπη.

Το δικαίωμα των χωρών της ΕΕ να καθορίζουν το ενεργειακό τους μείγμα θα πρέπει επίσης να «επιβεβαιωθεί» και «να ληφθεί δεόντως υπόψη στις ευρωπαϊκές πολιτικές», πρόσθεσε.

Τα μέλη της... ατομικής συμμαχίας

Η συμμαχία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με την προτροπή της Γαλλίδας υπουργού Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher, περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Συνεδρίασε την Τρίτη για τέταρτη φορά στο περιθώριο άτυπης συνάντησης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Ισπανία.
Η Γαλλία και η Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ.

Η Γερμανία έκλεισε τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της τον Απρίλιο για να συμμορφωθεί με τη δέσμευση που δόθηκε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.
Ωστόσο, η Γαλλία – όπου το μείγμα ενέργειας είναι 70% ατομική – έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 6-14 νέους αντιδραστήρες έως το 2050, με κόστος 51,7 δισ. ευρώ.

Η EC δεν απάντησε στο αίτημα της Montel για σχόλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης