Μετά βίας αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση από την πτώση του δολαρίου, τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις περικοπές της προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο σύμφωνα με το Reuters.
«Βασικά, θα πρέπει να φτάσουμε σε μια κατάσταση ελλείμματος προσφοράς το τρίτο τρίμηνο, αλλά το αν αυτό υπερισχύει από ανησυχίες για ύφεση και επιφυλακτικό κλίμα γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων, μένει να φανεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής ενέργειας της DBS Bank, Suvro Sarkar.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σχετικά με την προοπτική των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του κλάδου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 500.000 βαρέλια.
Εάν μεταφραστούν στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) αργότερα σήμερα (12/7), αυτό θα είναι το πρώτο απόθεμα αργού πετρελαίου σε τέσσερις εβδομάδες και συγκρίνεται με αύξηση 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μέση πτώση πενταετίας. 6,9 εκατ. βαρέλια.
Οι προβλέψεις
Ωστόσο, οι προβλέψεις από την ΕΙΑ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας δείχνουν ότι η αγορά θα σφίξει το 2024. Η ΕΙΑ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά περίπου 100.000 bpd το 2023 και κατά 200.000 bpd το 2024.
Ξεχωριστά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επικαλούμενος την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες περικοπές προσφοράς, μεταξύ άλλων από τους κορυφαίους εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία.
Ο κορυφαίος παραγωγός Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 bpd.
www.worldenergynews.gr