Εξαιρετικά υψηλό ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου τόσο εγχώριες όσο και από το εξωτερικό στις δημοπρασίες που διενήργησε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ, για την δέσμευση αδιάλειπτης δυναμικότητας μεταφοράς στα σημεία εισόδου και εξόδου του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε το σημείο εισόδου της Νέας Μεσήμβριας, δηλαδή το σημείο διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου με τον ΤΑΡ για την εισαγωγή αζέρικου αερίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφηκε για το σημείο διασύνδεσης του Σιδηροκάστρου ως προς τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου προς τη Βουλγαρία, δείχνει ότι πλέον έχει εδραιωθεί ο εξαγωγικός ρόλος της Ελλάδας για την τροφοδοσία αλλά και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πολλώ δε μάλλον που οι συγκεκριμένες δημοπρασίες αφορούσαν τη δέσμευση δυναμικότητας όχι μόνο για το έτος φυσικού αερίου 2023-24 (Οκτώβριος 2023-Σεπτέμβριος 2024), αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Έτσι σε ότι αφορά το σημείο εισόδου της Νέας Μεσήμβριας, δεσμεύθηκε το 100% της διαθέσιμης δυναμικότητας και μάλιστα το premium έφτασε στο 104%. Δηλαδή ο ΔΕΣΦΑ θα λάβει διπλάσια τιμή από αυτή που ζητήθηκε κατά την έναρξη της δημοπρασίας. Η συγκεκριμένη δημοπρασία έγινε μέσω της πλατφόρμας Prisma και αφορούσε τα επόμενα 15 χρόνια.
Το Σιδηρόκαστρο
Σε ότι αφορά το σημείο εισόδου του Σιδηρoκάστρου δηλαδή το σημείο όπου το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου συνδέεται με το σύστημα της Βουλγαρίας και έχει τη δυνατότητα εισαγωγών ρωσικού αερίου αγωγού είτε την εξαγωγή αερίου (κυρίως LNG και αζέρικου) από την Ελλάδα το ενδιαφέρον εντοπίστηκε στις εξαγωγές ενώ περιορισμένη ήταν η ζήτηση για εισαγωγές. Έτσι οι δημοπρασίες για το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου για το έτος 2023-2024 έκλεισαν με δέσμευση του 98,5% της δυναμικότητας σε ότι αφορά τις εξαγωγές. Δεσμεύσεις έγιναν και για επόμενα έτη έως και το 2028 χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί το σύνολο της δυναμικότητας που προσφέρθηκε από το ΔΕΣΦΑ για τα έτη αυτά.
Αντίθετα μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον για εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Η δέσμευση δυναμικότητας ήταν της τάξης του 50% για τον επόμενο χειμώνα και 15% μέχρι και το φθινόπωρο του 2026. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητας του σημείου έχει ήδη δεσμευθεί σε προηγούμενες δημοπρασίες. Η δημοπρασία έγινε μέσω της πλατφόρμας RBP και αφορούσε τα επόμενα 15 χρόνια.
Όπως προκύπτει από το ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες δημοπρασίες για το επόμενο έτος φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η εξαγωγική λειτουργία του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, ενώ το ενδιαφέρον φθάνει έως και το 2028. Παράλληλα προκύπτει, ότι οι εταιρίες αερίου επί του παρόντος είναι συγκρατημένες, καθώς οι εξελίξεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως πως θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο IGB
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος έγιναν για πρώτη φορά δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας στο νέο σημείο διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB στην Κομοτηνή. Από το συγκεκριμένο σημείο θα διέρχεται και το αέριο από το FSRU της Αλεξανδρούπολης ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας στην περιοχή. Στο σημείο διασύνδεσης με τον IGB καταγράφηκαν δεσμεύσεις και για τα 5 έτη. Σε ότι αφορά το έτος 2023-2024, δεσμεύθηκε το 34% της δυναμικότητας, ενώ για τα υπόλοιπα έτη τα ποσοστά δέσμευσης ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
Σημειώνεται ότι σε αυτό το σημείο διασύνδεσης του εθνικού συστήματος με τον ICGB η δυναμικότητα εξόδου συνδυάζεται με τη δυναμικότητα εισόδου του σημείου Αμφιτρίτη ώστε το αέριο που εισάγεται από το FSRU Αλεξανδρούπολης να εξάγεται μέσω του αγωγού IGB. Η δημοπρασία έγινε από την πλατφόρμα Prisma και αφορούσε τα επόμενα 5 χρόνια.
Τέλος, σε ότι αφορά το σημείο διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με το τουρκικό στους Κήπους, δεν δόθηκε δυναμικότητα για το επόμενο έτος 2023-2024 αφού μετά και από σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής ξεκίνησε η αναβάθμιση του συμπιεστή της Κομοτηνής.
O προγραμματισμός για την Ρεβυθούσα
Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες για την απόκτηση δυνατότητας μεταφορά αεριοποιημένου LNG από τη Ρεβυθούσα, αυτές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.
Όπως είναι γνωστό η Ρεβυθούσα έχει αναδειχθεί στο κύριο σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εταιριών για τον Αύγουστο, θα έλθουν πέντε φορτία και συγκεκριμένα:
Ένα φορτίο 147.710 κ.μ. από την Μυτιληναίος
Δυο φορτία των 73.855 κ.μ. το καθένα από τη Motor Oil και την Ήρων,
Ένα φορτίο 36,928 κ.μ. από τη ΔΕΗ και
Ένα φορτίο 36,928 κ.μ. από την ΔΕΠΑ.
www.worldenergynews.gr
Με premium 104% η Νέα Μεσημβρία στις δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ - Εδραιώθηκε ο εξαγωγικός προσανατολισμός
Ποιές οι δεσμεύσεις δυναμικότητας που προέκυψαν για τα διάφορα σημεία εισόδου και εξαγωγών φυσικού αερίου