Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Hydrogen Europe: Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης καθιστά δύσκολο τον στόχο του 2030 για το υδρογόνο

Hydrogen Europe: Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης καθιστά δύσκολο τον στόχο του 2030 για το υδρογόνο
Σύμφωνα με το σχέδιο RePowerEU, η ΕΕ στοχεύει έως το 2030, 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμης ή πράσινης παραγωγής υδρογόνου

Η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να χάσει τους στόχους της για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, εκτός εάν ο κλάδος λάβει επιπλέον επιδοτήσεις, δήλωσε η Hydrogen Europe, σύμφωνα με το Montel.

«Όπως είναι τώρα, εξακολουθούμε να μην βλέπουμε αρκετή χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα έργα που χρειαζόμαστε προκειμένου να εκπληρώσουμε τους στόχους του RePowerEU», είπε η Joana Fonseca, διευθύντρια στην Hydrogen Europe,

Σύμφωνα με το σχέδιο RePowerEU, η ΕΕ στοχεύει έως το 2030, 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμης ή πράσινης παραγωγής υδρογόνου, η οποία γίνεται με ηλεκτρόλυση με χρήση ανανεώσιμων πηγών. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν πρόσφατα ότι αυτός ο στόχος παραμένει απίθανο να επιτευχθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδια τον Μάρτιο για τη δημιουργία Τράπεζας Υδρογόνου για την υποστήριξη της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ και διεθνώς. Με τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου περίπου στα 100 ευρώ/τόνο και 30 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, είπε η Fonseca, το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου θα πρέπει να φτάσει τα 2,50 ευρώ/κιλό για να εξισορροπηθεί με τις ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.

Το οριακό κόστος της παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ήταν 6,50 ευρώ/κιλό την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών spot Hydex της E-Bridge Consultancy. Ο κλάδος θα χρειαστεί υποχώρηση βραχυπρόθεσμα μόνο για να επιτύχει αυτά τα επίπεδα κόστους και να βοηθήσει την κλίμακα της αγοράς, είπε.

Απαιτείται προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω

Με τις τιμές του άνθρακα στα σημερινά τους επίπεδα, το πράσινο υδρογόνο «είναι το τελευταίο μίλι και επομένως χρειαζόμαστε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω» για να αναπτύξουμε την αγορά σε κλίμακα, δήλωσε ο Andre Pina, διευθυντής στρατηγικής και προέλευσης, EDP Renewables.

Οι τιμές του άνθρακα στο τρέχον επίπεδο είχαν ήδη προσελκύσει πρώτους επενδυτές, «ειδικά εάν έχουν πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια», δήλωσε ο Fabian Knoedler-Thoma, συνεργάτης στην επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία Pollination.Οι ρυπογόνες βιομηχανίες «πρέπει να δράσουν τώρα για να αποφύγουν ένα μεγάλο λογαριασμό άνθρακα έως το 2030», καθώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν ως αντικατάσταση, είπε.

Διαφορετικά, το κόστος παραγωγής χάλυβα θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα ύψη «και να οδηγήσει σε ένα λανθάνον περιουσιακό στοιχείο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης