Στα 3,3 δισ. τα έσοδα της Lamda Development από το Ελληνικό ως το 2026

Στα 3,3 δισ. τα έσοδα της Lamda Development από το Ελληνικό ως το 2026
Τα συνολικά έσοδα από το Ελληνικό ως το τέλος του 2024 αναμένεται να ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τις οικιστικές αναπτύξεις να αντιστοιχούν σε 0,9 δισ. ευρώ

Έχοντας «κλειδώσει» προπωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων στο Ελληνικό, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η Lamda Development εκτιμά ότι τα έσοδα της μεγάλης επένδυσης θα ανέλθουν ως το 2026 σε 3,3 δισ. ευρώ. Όπως παρουσιάστηκε εχθές, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών και αναλυτών (2023 Investor Day), ποσοστό 40% των εσόδων που αναμένονται στην τετραετία έχει ήδη εξασφαλισθεί με συμβόλαια, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η πρώτη φάση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που υλοποιείται στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη και βάζει τις βάσεις για μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Περιλαμβάνει 1.500 κατοικίες στο παραθαλάσσιο μέτωπο, που θα αυξηθούν σε συνολικά 8.000 στην ολοκλήρωση του έργου, ακτογραμμή μήκους 3,5 χλμ. με ανοιχτή παραλία, καθώς και το Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 τ.μ.

Βασισμένο στην αρχή της βιωσιμότητας το πρότζεκτ σχεδιάζεται για να σχηματίζει μια νοητή διαδρομή την οποία κάτοικοι ή επισκέπτες θα μπορούν να διανύσουν μέσα σε μόλις 15 λεπτά περπατώντας ή ποδηλατώντας για να πάνε στη δουλειά ή το σχολείο, να επισκεφθούν μαγαζιά, χώρους εκδηλώσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, να κατέβουν στην παραλία. Συνολικά, 25.000 εργαζόμενοι θα φιλοξενούνται στους χώρους γραφείων που θα δημιουργηθούν εντός της έκτασης.

Προοπτικές από τις πωλήσεις κατοικιών

Με τον κλάδο του real estate να παρουσιάζει ισχυρή ανάκαμψη μετά από μία μακρά περίοδο υποεπένδυσης, οι προοπτικές για την κατοικία εντός της νέας πόλης που θεμελιώνεται στο Ελληνικό προδιαγράφονται θετικές. Σύμφωνα με την παρουσίαση, κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ/τ.μ. εντός της επένδυσης, λαμβάνοντας ως τιμή βάσης τα 7.800 ευρώ/τ.μ. (2023), προσθέτει 1 δισ. ευρώ επιπλέον εισπράξεις. Το εκτιμώμενο μικτό κέρδος της πρώτης φάσης της επένδυσης ανέρχεται σε 0,9 δισ. ευρώ.  

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, τα συνολικά έσοδα από το Ελληνικό ως το τέλος του 2024 αναμένεται να ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τις οικιστικές αναπτύξεις να αντιστοιχούν σε 0,9 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα όλης της πρώτης φάσης ανάπτυξης, δηλαδή της περιόδου 2021-2026, εκτιμώνται σε 3,3 δισ. με τα 2,3 δισ. ευρώ να αφορούν σε κατοικίες.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση, το ενδιαφέρον για τις οικιστικές αναπτύξεις, δηλαδή τα διαμερίσματα του Riviera Tower, τα condominiums και τις βίλλες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Oι εισπράξεις από κατοικίες ανέρχονται σήμερα σε 274 εκατ. ευρώ, όταν έκλεισαν το 2022 στα 220 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις οικοπέδων και τις κοινοπρακτικές συμφωνίες, τότε οι εισπράξεις ξεπερνούν ήδη τα 300 εκατ. ευρώ και η αξία όλων αυτών των αναπτύξεων φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις κατοικίες αναμένεται να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, και ως εκ τούτου το απόθεμα σε μετρητά θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Lamda Development ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού για τις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού, εξηγώντας πως, βάσει στρατηγικής, πρώτα «κλειδώνει» ένα 30% προπώλησης και κατόπιν ξεκινά η κατασκευή, ώστε να μειώνεται το ρίσκο.

Πώς προχωρούν οι κατοικίες

Επί του παρόντος, τα έργα στον Πύργο του Ελληνικού, τον ψηλότερο ουρανοξύστη της χώρας, «τρέχουν» από την κοινοπραξία BOUYGUES – INTRAKAT μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αφού ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση, τοποθετήθηκαν οι συνολικά 300 πάσσαλοι, διαμέτρου 1 - 1,5 μέτρου, σε βάθος 35 - 55 μέτρων. Θα ακολουθήσει η θεμελίωση. Αναμένεται ότι το λόμπι του Riviera Tower να είναι το πρώτο κομμάτι που θα γίνει ορατό από την Ποσειδώνος πριν τα Χριστούγεννα σε ύψος 21 μέτρων από το έδαφος, ενώ κάθε όροφος μετά χρειάζεται περί τις 5 εβδομάδες.

Στο κομμάτι των condominiums έχουν κατεδαφιστεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν εκεί και έχει ξεκινήσει η κατασκευή, με αποτέλεσμα πριν το τέλος του έτους να αρχίσουν να φαίνονται οι κατοικίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης