Κομισιόν: Η ΕΕ χρειάζεται πάνω από 760 δις. το χρόνο για να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης

Κομισιόν: Η ΕΕ χρειάζεται πάνω από 760 δις. το χρόνο για να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης

Sefcovic: Η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί σε "Ευρώπη των επενδύσεων"

 

Η Ευρώπη θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνολικά, πρόσθετες επενδύσεις περίπου 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου μας REPowerEU, με επιπλέον 92 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των στόχων του νόμου περί Net-Zero Industry Act. κατά την περίοδο 2023-2030», ανέφερε σε ανακοίνωσή της σχετικά με την Έκθεση Στρατηγικής Προοπτικής της 2023.

Ο νόμος της ΕΕ για το Net-Zero Industry Act, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας καθαρού μηδέν στο πλαίσιο του ευρύτερου βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση των τεράστιων επιδοτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η έκθεση προοπτικής είναι μια ανάλυση της ικανότητας της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της. Η επικεφαλής της Κομισιόν της ΕΕ Ursula von der Leyen έχει καταστήσει την αφαίρεση του άνθρακα από την οικονομία της ΕΕ κεντρικό στοιχείο της θητείας της μέσω της Πράσινης Συμφωνίας που περιλαμβάνει μια νέα νομοθεσία που θα φέρει αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τους κανόνες που διέπουν όλους τους τομείς.

Ανταγωνισμός

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί σε "Ευρώπη των επενδύσεων" προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της και να διασφαλίσει ότι το μπλοκ θα παραμείνει μπροστά από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη για στρατηγικές επενδύσεις σε βασικούς πράσινους τομείς, την βιοτεχνολογία και τις πρώτες ύλες, ειδικά για έργα αιχμής", πρόσθεσε ο Sefcovic, ζητώντας στοχευμένες επενδύσεις από τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών προϋπολογισμών και της χρηματοδότησης της ΕΕ.

Με αυτή τη μετατόπιση, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών και βασικών εξαρτημάτων, όπως για τα αιολικά πάρκα από λίγες χώρες. Οι μεγάλες εταιρείες της ΕΕ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η μη ευθυγραμμισμένη και υπερβολικά πολύπλοκη νομοθεσία της ΕΕ ενέχει κίνδυνο για την καινοτομία της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης