Eπενδυτικό πλάνο 600 εκατ. ευρώ ως το 2025 έχει σε εξέλιξη η Vodafone Ελλάδος
Η εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, όπως εξήγησε, συμπιέζει την κερδοφορία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που τα τελευταία χρόνια έχουν σε εφαρμογή τεράστια επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον δείκτη DESI για το 2022, ως προς την κάλυψη με σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), στη χώρα μας έχει πρόσβαση μόνο 1 στα 5 νοικοκυριά, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 70%.
Ως το τέλος του 2023 η αυτόνομη εταιρεία οπτικών ινών
Σήμερα, η Vodafone Ελλάδος έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. ευρώ ως το 2025. Στο τέλος Μαρτίου, η κάλυψη 5G ήταν πάνω από το 70% της χώρας, με στόχο να φτάσει το 90% το 2025. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Μπρουμίδης, θα ξεπεράσει το 92%. Αντίστοιχα, στα ευρυζωνικά δίκτυα, 280.000 σπίτια καλύπτονται με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) και 450.000 σπίτια με FTTC. Ως το 2026, στόχος είναι να φτάσει το FTTH σε 850.000 σπίτια. Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία της ανεξάρτητης αυτοτελούς εταιρείας οπτικών ινών και χονδρικής, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους, προκειμένου να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων νέας γενιάς.
Ως προς τη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 20.000 στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας στου 180.000, επταπλασιάζοντας τον ρυθμό αύξησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ως προς την επίτευξη του πρώτου στόχου για 300.000 συνδρομητές.
Τέσσερις αστερίσκοι για επιτάχυνση των δικτύων
Η ηλεκτροδότηση αναδείχθηκε ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και ως ένα από τα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως εξήγησε ο κ. Μπρουμίδης, σήμερα χρειάζονται περί τους 12 μήνες για την παροχή ηλεκτροδότησης στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Κεραίες 5G και σταθμούς βάσης. Επισήμανε πως θα πρέπει οι τηλεπικοινωνίες να αντιμετωπιστούν ως κρίσιμες υποδομές, άρα να προτεραιοποιούνται στην ηλεκτροδότηση.
Έθεσε, επίσης, ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων σε υποδομές. Ως προς δε, τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σημείωσε πως θα πρέπει η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα και να πάψει να είναι 30-40% κάτω από αυτά, αυξάνοντας ουσιαστικά το κόστος της επέκτασης των δικτύων, καθώς και την πυκνότητα των κεραιών. Ζήτησε ακόμη να απελευθερωθεί η συχνότητα των 6MHz, εκτός από το wifi και στην κινητή τηλεφωνία, κυρίως στο 5G, ώστε να συμβάλλει στη μεγαλύτερη διείσδυση και τις καλύτερες υπηρεσίες.
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή, επενδύσεις και ανταγωνισμός
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, παρά την πληθωριστική κρίση των τελευταίων ετών, τα αυξημένα κόστη του κλάδου απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. «Η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος», τόνισε, αναφερόμενος στις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers. Συγχρόνως, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. ]
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπρουμίδης κατέληξε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η σχετική διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). «Προφανώς πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα, έτσι ώστε να υπάρχει μια δυνατότητα να αντεπεξέλθουν και οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις επενδύσεις στο υψηλό κόστος, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πληθωριστικό περιβάλλον», σχολίασε.
Την ίδια στιγμή, είναι τόσο έντονος ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες, όπου εξελίσσεται ένας διαρκής πόλεμος τιμών, που ακόμα και εάν δοθεί αυτή η δυνατότητα, μπορεί και να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βεβαίως, στελέχη του κλάδου αποδίδουν ακριβώς σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, θέτοντας ως προϋπόθεση τον εξορθολογισμό του κόστους των παρόχων.
www.worldenergynews.gr