Tέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η εξαγορά
Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξαγορά θα προσθέσει «πράσινο EBITDA» στη ΔΕΗ βελτιώνοντας του δείκτες ESG και αυξάνοντας τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από την επιχείρηση.
Μάλιστα σε ότι αφορά τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τη ΔΕΗ για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, όπως είπε «παρά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό της πλάνο και στο κόστος δανεισμού, αφού μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της είναι σε σταθερά επιτόκια».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Στάσσης μιλώντας στους μετόχους προχώρησε στην αναθεώρηση του στόχου για τα EBIDTA του 2023 από 1,1 σε 1,2 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι το 2024 η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην εξαγορά της ENEL Ρουμανίας τη χαρακτήρισε «ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ», αφού αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της στο εξωτερικό η οποία όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια ειδικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αντίτιμο για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1.260 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1.900 εκατ. ευρώ.
Τι φέρνει η εξαγορά
Τα οφέλη της ΔΕΗ από την εξαγορά συνοψίζονται στα εξής:
• Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση δηλαδή κατά 40%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ
• Στην δραστηριότητα της προμήθειας, η ΔΕΗ αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια πελάτες και έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
• Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4GW έναντι 3,5GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.
Σε ότι αφορά γενικότερα τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στο τομέα των ΑΠΕ ο κ. Στάσσης υπενθύμισε ότι εντός του 2022 έγινε η εξαγορά έργων συνολικής ισχύος περίπου 160 MW, τα οποία αποτελούνται από έργα σε λειτουργία αλλά και έτοιμα προς κατασκευή, ενώ στις αρχές του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή 210 MW φωτοβολταϊκών μαζί με τη γερμανική RWE.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Στάσση έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος υλοποίησης του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ σε ότι αφορά την λήψη των σχετικών αδειών. Η επιχείρησης διαθέτει τη γη για την ανάπτυξη των έργων της στην οποία μάλιστα η υποδομή διασύνδεσης υπάρχει ήδη και το μόνο που απομένει είναι η κατασκευή των έργων τα επόμενα χρόνια. «Το συνολικό προφίλ κινδύνου μας είναι πολύ χαμηλότερο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr