Ενέργεια

Rystad Energy: Η Ευρώπη έτοιμη να επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χρονοδιάγραμμα

Rystad Energy: Η Ευρώπη έτοιμη να επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χρονοδιάγραμμα

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις αρχές Ιουνίου ήταν 48% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας της εποχής

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει η Rystad Energy .

"Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική ζήτηση και υποθέτοντας διαφορετικά σενάρια προσφοράς, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα μπορούσαν ακόμη και να είναι γεμάτες πριν από το χειμώνα φέτος, με αποτέλεσμα οι ροές φυσικού αερίου να πρέπει να εκτρέπονται αλλού", δήλωσε ο αναλυτής Lu Ming Pang, σύμφωνα με το The National.
Αυτό αναφέρεται σε ρεποτάζ του Oilprice.com.

Η ΕΕ άρχισε να γεμίζει την αποθήκη φυσικού αερίου της νωρίτερα φέτος, αλλά πρόσφατα οι προσθήκες έχουν επιβραδυνθεί, ανέφερε ο John Kemp του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι χαμηλές τιμές τονώνουν την υψηλότερη ζήτηση από τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο Kemp σημείωσε ότι τα επίπεδα φυσικού αερίου στην αποθήκευση στις αρχές Ιουνίου ήταν 48% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας εκείνης της εποχής του έτους, αφού τα επίπεδα αποθήκευσης έφτασαν τα δύο τρίτα της χωρητικότητας στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, στην αρχή υπήρχε περισσότερο αέριο στην αποθήκευση, λόγω του ήπιου χειμώνα του περασμένου έτους και της σημαντικά χαμηλότερης ζήτησης αερίου λόγω των υπερβολικών τιμών.

Σύμφωνα με την Rystad Energy, στις 25 Ιουνίου, η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου ήταν πλήρης κατά 76%, σε σύγκριση με 56% ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε επίπεδο κάλυψης 90% έως την 1η Νοεμβρίου.


Άνοδος τιμών


Οι τιμές, εν τω μεταξύ, ήταν σε άνοδο το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα, κυρίως λόγω των διακοπών παραγωγής στη Νορβηγία λόγω συντήρησης. Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν ενισχυθεί 38%..

Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές αναφοράς αυξήθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας τα 35,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι καιρικές προβλέψεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, θα έχουν ένα θερμότερο από το συνηθισμένο ξεκίνημα του καλοκαιριού, το οποίο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη μέση του Ιουλίου.

Η συνολική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ωστόσο, παραμένει υποτονική σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνονται και οι βιομηχανίες δεν έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο παρά τις πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού.

«Το κύμα καύσωνα θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα, αλλά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παραμένει υποτονική το 2023, παρά τις χαμηλότερες τιμές», έγραψαν οι αναλυτές του BloombergNEF σε σημείωμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης