ΗΠΑ: Οι ΑΠΕ ανέβασαν στο 3,8% τις θέσεις εργασίας στον ενεργειακό κλάδο το 2022

ΗΠΑ: Οι ΑΠΕ ανέβασαν στο 3,8% τις θέσεις εργασίας στον ενεργειακό κλάδο το 2022
Οι θέσεις εργασίας στην ενέργεια των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8% το 2022, με επικεφαλής την εργασία στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με το Reuters
Οι θέσεις εργασίας στην ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8% πέρυσι, ταχύτερα από τη συνολική αύξηση της απασχόλησης και οδηγούνται από την εργασία στην καθαρή ενέργεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη 28/6 το Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Έκθεση Ενέργειας και Απασχόλησης των ΗΠΑ έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας στην καθαρή ενέργεια, μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει αιολική και ηλιακή ενέργεια, πυρηνικές και τεχνολογίες δικτύου και αποθήκευση μπαταριών, αυξήθηκαν περίπου 3,9%, προσθέτοντας 114.000 θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν γρήγορα στα καύσιμα πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε την παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο και καθώς η ζήτηση ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19.

Οι θέσεις εργασίας στα καύσιμα φυσικού αερίου αυξήθηκαν 24,1% για κέρδος 51.100 εργαζομένων και οι θέσεις εργασίας στα καύσιμα πετρελαίου αυξήθηκαν 12,5% για κέρδος 58.100 θέσεων.

Ακόμα κι έτσι, το 1 εκατομμύριο εργατικό δυναμικό στα καύσιμα παρέμεινε σχεδόν 117.100 κάτω από τα επίπεδα του 2019 προτού η πανδημία μειώσει τη ζήτηση καυσίμων, βλάπτοντας τις εταιρείες γεωτρήσεων και παραγωγής καυσίμων.

Συνολικά, οι ενεργειακές επιχείρησεις πρόσθεσαν σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας σε περισσότερες από 8,1 εκατομμύρια.

Η μεταφορά, η διανομή και η αποθήκευση ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έχασε περίπου 6.800 θέσεις εργασίας, ή περίπου 9%.

Οι θέσεις εργασίας ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 28.400, ή 27%, η ταχύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή τεχνολογία.
Η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm είπε ότι τα κίνητρα δισεκατομμυρίων δολαρίων στον δικομματικό νόμο για τις υποδομές του 2021 και τον νόμο του 2022 για τα CHIPS οδήγησαν σε κέρδη.

Τα ενεργειακά έργα που υποκινήθηκαν από τον νόμο του προέδρου Joe Biden για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 θα οδηγούσαν σε ακόμη περισσότερα, καθώς «τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακόμα στα στάδια του σχεδιασμού πράγμα που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη μειωθεί και υπάρχουν αμέτρητες άλλες πίσω από αυτές", δήλωσε η Granholm.

Οι γυναίκες και άντρες στην ενέργεια

Οι εργασίες που σχετίζονται με οχήματα μηδενικών εκπομπών πρόσθεσαν περισσότερες από 38.000 θέσεις, αυξημένες σχεδόν κατά 21%.
Οι ΑΠΕ όπως η αιολική και η ηλιακή παραγωγή πρόσθεσαν σχεδόν 22.300 θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 84% των νέων θέσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Περίπου το 11% των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας εκπροσωπούνταν από ένα σωματείο ή καλύπτονταν από σύμβαση εργασίας ή συλλογικής σύμβασης εργασίας το 2022, έναντι 7% το 2022 για τον συνολικό ιδιωτικό τομέα, ανέφερε η έκθεση. Περίπου το 10% των ενεργειακών θέσεων εργασίας ήταν συνδικαλιστικές το 2021.

Στην ενέργεια το εργατικό δυναμικό το 2022 ήταν κυρίως άνδρες με μέσο όρο 73% σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο εργατικού δυναμικού που ήταν 53% άνδρες.
Ωστόσο, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές από τις 300.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας που προστέθηκαν πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης