Με τον τομέα της αιολικής ενέργειας να ακολουθεί
Οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή ηλιακών πλαισίων, βασικών εξαρτημάτων, την επεξεργασία ή την ανακύκλωση των απαραίτητων πρώτων υλών στη Γερμανία, ή εκείνες που σκοπεύουν να το πράξουν, μπορούν να επισημάνουν το ενδιαφέρον τους να λάβουν στήριξη επενδυτικού κόστους για τα έργα τους, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύονται στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα της χώρας.
«Για βασικές τεχνολογίες μετασχηματισμού, χρειαζόμαστε τις δικές μας παραγωγικές ικανότητες στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αυτό είναι… επίσης ζήτημα οικονομικής ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Κλίματος Robert Habeck.
«Το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ παρέχει ευκαιρίες από αυτή την άποψη και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε. Ξεκινάμε με τα φωτοβολταϊκά και στοχεύουμε να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία μας στην εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης παραγωγής στη Γερμανία παρέχοντας οικονομική βοήθεια σε εμβληματικά έργα».
Η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ήρθε αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής κατασκευής ηλιακών κυψελών και πάνελ Meyer Burger είχε απειλήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα να σταματήσει μια σχεδιαζόμενη επέκταση ενός γερμανικού εργοστασίου ηλιακών κυττάρων και αντ' αυτού να ενισχύσει περαιτέρω την αμερικανική παραγωγή για να επωφεληθεί από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις υπό τον πληθωρισμό.
Δίπλα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ στον απόηχο του IRA, οι επιδοτήσεις θεωρούνται επίσης βασικές για την αναβάθμιση τουλάχιστον μέρους του ηλιακού πάνελ που κάνει την ΕΕ να χάνει από τους Κινέζους ανταγωνιστές την τελευταία δεκαετία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο – επίσης υπό την πίεση της Γερμανίας – είχε επεκτείνει σημαντικά το «Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης» (TCTF) για να προωθήσει τις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για κρατικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλιακής ή αιολικής ενέργειας.
Ο Habeck στο παρελθόν είχε ήδη πει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να προσφέρει επιδοτήσεις για «απόσβεση κινδύνων» για τον ταλαιπωρημένο τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του δικτύου της χώρας. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο την περασμένη εβδομάδα, όταν η Siemens Energy μείωσε την πρόβλεψη κερδών της σε αναμενόμενο κόστος ύψους 1 δισ. ευρώγια τη μονάδα ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa για να διορθώσει ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα στις τουρμπίνες.
Η προγραμματισμένη υποστήριξη παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα επικεντρωθεί σε μερικά εμβληματικά έργα. Θα εξαρτηθεί από την επίδειξη συγκεκριμένης δέσμευσης χρηματοδότησης από τρίτη χώρα εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για ισοδύναμη επένδυση (για την αντιστοίχιση της), καθώς και από τη συγχρηματοδότηση από το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος στο οποίο σχεδιάζεται το αντίστοιχο έργο .
Κατά την αξιολόγηση των περιγραμμάτων του έργου, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα καθώς και στα τεχνολογικά, κλιματικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, ανέφερε το υπουργείο.
Οποιαδήποτε πιθανή χρηματοδότηση πρέπει να κοινοποιείται μεμονωμένα και να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου 2023.
Επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες και ηλεκτρολύτες
Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος στοχεύει επίσης να επιδοτήσει τη δημιουργία παραγωγικών δυνατοτήτων σε άλλους τομείς, όπως ανεμογεννήτριες, ηλεκτρολύτες (που παράγουν πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και μεγάλες αντλίες θερμότητας. Η κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να υποστηρίξει την καθιέρωση της μεταποίησης σε όλες τις τεχνολογίες μετασχηματισμού, το οποίο θα επιτρέψει επίσης στα κράτη να προσθέσουν τη δική τους υποστήριξη.
Ορισμένα από τα μικρότερα και νότια ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρνηθεί τις δυνητικά τεράστιες γερμανικές επιδοτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους οικονομικούς πόρους της χώρας και στην ικανότητα να παράσχει μαζική στήριξη, εις βάρος των δικών τους βιομηχανιών.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ θέλει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας» για να δώσει κίνητρα για παραγωγή στην Ευρώπη ή διατήρηση ήδη εγκατεστημένων βιομηχανιών εκεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθεί επαρκώς το ταμείο είναι ακόμα ασαφές καθώς η Γερμανία και άλλα μέλη της Βόρειας Ευρώπης απεχθάνονται την πιθανότητα ενός πιο κοινού χρέους της ΕΕ για αυτό.
www.worldenergynews.gr