Τελευταία Νέα
Απόψεις

Άννα Καλλιάνη : Η γεωπολιτική δυναμική, η ενεργειακή κρίση, οι παγκόσμιες αλλαγές στις οικονομίες

Άννα Καλλιάνη : Η γεωπολιτική δυναμική, η ενεργειακή κρίση, οι παγκόσμιες αλλαγές στις οικονομίες
Η άνοδος των επιτοκίων της αγοράς που προκαλείται από τη σύσφιξη της Fed, της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας έχει συνέπειες στις τράπεζες, επισήμανε η Άννα Καλλιάνη

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή αντανακλά την αβεβαιότητα σχετικά με την υποκείμενη υγεία του τραπεζικού συστήματος, όπως επισήμανε η Άννα Καλλιάνη, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο καλωσόρισμα του Εορταστικού Δείπνου Παγκόσμιας Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, του Economist Events στις 19 Ιουνίου και όπως σημείωσε ο χρόνος για ένα τόσο επίκαιρο θέμα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος.

Οι επιδράσεις

Τα διάφορα πρόσφατα γεγονότα είναι ένα μείγμα της συνολικής πολιτικοοικονομικής κατάστασης, ευρύτερων θεμάτων και ατομικών/εταιρικών λαθών.
Η άνοδος των επιτοκίων της αγοράς που προκαλείται από τη σύσφιξη της Fed, της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας έχει συνέπειες στις τράπεζες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς.

Η γεωπολιτική δυναμική, η ευκολία των νομισματικών πολιτικών ειδικά κατά τη διάρκεια του Covid, οι επίμονοι ρυθμοί πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού για να αναφέρουμε μερικά - έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες.

Στην Ευρώπη, αναγνωρίζουμε την ταχύτητα αντίδρασης και τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, πολλές παράμετροι αλλάζουν ραγδαία την τελευταία δεκαετία:

  • Οι διαταραχές λόγω τεχνολογίας
  • Η ταχύτητα πρόσβασης στις πληροφορίες
  • Ο ρόλος και οι μελλοντικές τάσεις των ψηφιακών νομισμάτων, των κρυπτονομισμάτων, του fintech, αλλά και η συγκέντρωση ισχύος στις λίγες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
  • Η πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών εργαλείων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας blockchain.

Είμαστε δύσπιστοι για το πώς θα αλληλεπιδράσουν όλοι αυτοί οι παράγοντες. η επιχειρηματική κοινότητα και όλοι οι πολίτες χρειάζονται περισσότερη ανάλυση και έγκαιρη πιο διαφανή πληροφόρηση προκειμένου να αξιολογηθούν και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. από τους φορείς χάραξης πολιτικής, από τους παρόχους χρηματοοικονομικών πληροφοριών, από τα μέσα ενημέρωσης.

Επικοινωνία τραπεζών

Το ερώτημα είναι επίσης: σε ποιο βαθμό οι κεντρικές τράπεζες ανταλλάσσουν διασυνοριακές πληροφορίες – ενδεικτικά ΕΕ και ΗΠΑ.

Καθώς τα δίκτυα που αποτελούν τον χρηματοοικονομικό κόσμο γίνονται πιο εξελιγμένα, πώς μπορούμε να λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες στα οικονομικά μοντέλα για να λάβουμε αποφάσεις;

Τα χρηματοοικονομικά μοντέλα και ο τρόπος με τον οποίο έχουν αναπτυχθεί οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε αυξημένη αστάθεια και ενθαρρύνουν την αναταραχή υπό ορισμένες προϋποθέσεις;
Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερες εγκληματολογικές τεχνικές για να ανταποκριθούν έγκαιρα σε όλα αυτά.

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται μετρήσεις ESG χρησιμοποιώντας μια στρατηγική προσέγγιση.
Θα τονίσω ότι το ESG χωρίς ηθική δεν έχει αξία.

Πρέπει να τεθούν πρόσθετα δίχτυα ασφαλείας για τη βελτίωση της ηθικής στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη μείωση της διαφθοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η οικονομική κοινότητα χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα κατάλληλα άτομα.
Μεταφέρω την ισχυρή δέσμευση του Επιμελητηρίου για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη βελτίωση των εμπορικών μας σχέσεων και την ελαχιστοποίηση των εμποδίων στην εποχή μετά το Brexit, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε κοινά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ζητήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την εκπαίδευση, για να αναφέρουμε μερικά.
Και με αυτήν την τελευταία σημείωση θα κλείσω.

Η κυρία Άννα Καλιάνη είναι πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης