Ενέργεια

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 69 δολ. το αργό

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 69 δολ. το αργό

 Οι αυξήσεις των επιτοκίων αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

 

Υποχώρηση πάνω από 3% για το πετρέλαιο την Πέμπτη, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον αντίκτυπο μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας που αντιστάθμισε μια αιφνιδιαστική έλξη στις προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ.

Το Brent υποχωρούσε 3,92% στα 74,10 δολ. το βαρέλι στις 20:40 ώρα Ελλάδας και το αργό έχανε 4,26% στα 69,45 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες έχασαν τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, κατά την οποία οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλά πολλών μηνών, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι ελλείψεις στις καλλιέργεις θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάμειξη βιοκαυσίμων και να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το αναμενόμενο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση ήταν η 13η συνεχόμενη αύξηση της κεντρικής τράπεζας.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Την Πέμπτη, η αγορά ήταν επιφυλακτική αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία μέχρι το τέλος του έτους ήταν «μια πολύ καλή εικασία».

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με το πετρέλαιο.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 463,3 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 300.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 480.000 βαρέλια την εβδομάδα στα 221,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 100.000 βαρελιών.​

Τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά περίπου 430.000 βαρέλια την εβδομάδα στα 114,3 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για άνοδο 700.000 βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

«Δεδομένης της πτώσης του αργού πετρελαίου και των πολύ μέτριων αυξήσεων στα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων, πίστευα ότι θα είχαμε καλύτερη ανταπόκριση από την αγορά, αλλά η αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων απλώς επιβαρύνεται από τα υψηλότερα επιτόκια» δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα στοιχεία για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων που θα δημοσιοποιήθούν την επόμενη εβδομάδα, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ισχύ της κινεζικής οικονομίας.

Στέλεχος της εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ EOG Resources δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν καθώς οι σιωπηλές αυξήσεις στην αμερικανική παραγωγή και οι περικοπές από τους παραγωγούς OPEC+ θα περιορίσουν την προσφορά τους επόμενους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης