Ενέργεια

To Neptun μπορεί να μετατρέψει τη Ρουμανία σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου

To Neptun μπορεί να μετατρέψει τη Ρουμανία σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου
Η Ρουμανία θα μπορούσε να εξάγει στη Μολδαβία και σε άλλες γειτονικές χώρες στο μέλλον, σύμφωνα με το Reuters
Η Ρουμανία θα μπορούσε να γίνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, όταν το έργο φυσικού αερίου Neptun Deep Black Sea, που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2027, μπει στο δίκτυο, δήλωσαν την Πέμπτη 22/6 οι επικεφαλής των εταιρειών που εκτελούν το έργο σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Romgaz, Razvan Popesku, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρουμανία θα μπορούσε να εξάγει στη Μολδαβία και σε άλλες γειτονικές χώρες στο μέλλον ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της OMV Petrom Christina Verchere τόνισε πως η εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς τα χερσαία κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μειώνονται.

Οι δύο εταιρείες πήραν την Τετάρτη το πράσινο φως για την ανάπτυξη του πολυαναμενόμενου έργου Neptun Deep στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας.

Ένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η OMV Petrom, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την OMV της Αυστρίας, υπολόγισε ότι το έργο βαθέων υδάτων θα κόστιζε 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,36 δισεκατομμύρια δολάρια) για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα μεταξύ των δύο εταιρειών και το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα δαπανηθεί το 2024-2026.

Το Neptun Deep αναμένεται να διατηρεί ανακτήσιμους όγκους περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου.
Ο Verchere υπολόγισε ότι το έργο θα δημιουργήσει κρατικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η Romgaz πήρε ένα κοινοπρακτικό δάνειο για να πληρώσει το μερίδιό της στο έργο το οποίο, ο Popesku είπε ότι θα μπορούσε να το αναχρηματοδοτήσει με εκδόσεις ομολόγων, ενώ η εταιρεία θα αναζητήσει αξιολόγηση επί δύο θεμάτων αξίας 1 δισ. ευρώ, ενδεικτικά, ενώ οι δύο εταιρείες διευικρίνισαν πως θα πουλήσουν αέριο χωριστά στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης