Ενέργεια

Rystad: Η Ευρώπη οδηγεί την παγκόσμια τιμή LNG με τα υψηλότερα ασφάλιστρα (Montel)

Rystad: Η Ευρώπη οδηγεί την παγκόσμια τιμή LNG με τα υψηλότερα ασφάλιστρα (Montel)
«Οι τιμές TTF εξακολουθούν να είναι ρευστές, καθώς συνεχίζουν την προσπάθεια εξισορρόπησης μετά από ένα κύμα κλυδωνισμών στην προσφορά...», δήλωσε η Rystad.
Η Ευρώπη συνεχίζει να οδηγεί την τιμή του παγκόσμιου LNG με την προθυμία της να πληρώσει υψηλότερα ασφάλιστρα σε σύγκριση με την Ασία, αν και ο δείκτης JKM της τελευταίας παρακολουθεί τις τιμές της ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη 21/6 η Rystad Energy.

Με τη δραστηριότητα στην ασιατική αγορά φυσικού αερίου «σχετικά απρόσκοπτη», η αστάθεια των τιμών ήταν το αποτέλεσμα της παρακολούθησης του πιο δυναμικού ολλανδικού κόμβου TTF, πρόσθεσε η εταιρεία συμβούλων σε σημείωμα.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στο TTF, το πιο ρευστό της Ευρώπης, είχαν ένα ευρύ φάσμα διακύμανσης 30-50 EUR/MWh τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ήταν τελευταία φορά περίπου 38 EUR/MWh για τον πρώτο μήνα.

«Οι τιμές TTF εξακολουθούν να είναι ρευστές, καθώς συνεχίζουν την προσπάθεια εξισορρόπησης μετά από ένα κύμα κλυδωνισμών στην προσφορά που σχετίζονται με το φυσικό αέριο του Νορβηγικού αγωγού», δήλωσε η Rystad.

Ωστόσο, η αστάθεια θα πρέπει να υποχωρήσει όταν μεγάλο μέρος της προσφοράς επανέλθει από τις συντηρήσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
«Με τον αποκλεισμό περαιτέρω κλυδωνισμών προσφοράς ή ξαφνικής αύξησης της ζήτησης, οι τιμές TTF θα πρέπει να είναι λιγότερο ασταθείς όταν τελειώσει η συντήρηση στους νορβηγικούς αγωγούς», αναφέρει η έκθεση.

Ασιατική υστέρηση

Εν τω μεταξύ, οι ασιατικές τιμές LNG στο JKM παρακολουθούσαν την αστάθεια του TTF με καθυστέρηση μιας ημέρας, τιμολόγησης σε χαμηλή τιμή premium σε σχέση με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων για το υπόλοιπο του έτους, πρόσθεσε.

Οι τιμές JKM διαμορφώθηκαν τελευταία στα 12,74 USD/MWh (39,76 EUR/MWh), αλλά το υψηλότερο κόστος μεταφοράς σήμαινε ότι η κερδοφορία ευνόησε την Ευρώπη για φορτία από τις ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Spark Commodities.
Ενώ υπήρχαν θύλακες ζήτησης στη Νότια Ασία, οι αγορές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν υποτονικές εν μέσω υψηλών αποθεμάτων, δήλωσε η Rystad.

«Θα πρέπει να προσέχουμε τον αντίκτυπο του καιρού στο μέλλον, καθώς η σοβαρότητά του μπορεί να προκαλέσει τους αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά για να επανεφοδιάσουν τα αποθέματά τους μέσα στο καλοκαίρι», είπε αναφερόμενος στην Ασία, ενώ πρόσθεσε πως αν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη παραμείνουν υψηλότερες από το κανονικό μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα προκαλέσουν πιθανώς τη ζήτηση για ψύξη.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για το LNG έχει αυξηθεί εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με την πρώτη να στρέφεται στο ψυχρό καύσιμο ως βασικό υποκατάστατο για την αντικατάσταση των περιορισμένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης