Ενέργεια

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

 Ανησυχία για την ζήτηση στην Κίνα

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 1% στις ασταθείς συναλλαγές την Τρίτη λόγω των προβλέψεων για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και την απογοήτευση από το μέγεθος των περικοπών στα βασικά επιτόκια δανεισμού της Κίνας.

Το Brent υποχωρούσε 0,8%, στα 75,53 δολάρια το βαρέλι περί τις 9:07μ.μ. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 1,63%, στα 70,61 δολάρια .
Το πιο ενεργό συμβόλαιο του WTI για την παράδοση Αυγούστου, υποχώρησε περίπου 1,7% στα 70,74 δολάρια το βαρέλι.

"Το πετρέλαιο έχει κλειδωθεί σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κίνα. Αυτή την εβδομάδα, οι traders ενέργειας βλέπουν την αδυναμία του πετρελαίου να εμφανίζεται λόγω απογοητευτικών προσπαθειών τόνωσης", δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης OANDA.

Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανείων αναφοράς (LPR) για πρώτη φορά σε 10 μήνες, με μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο πενταετές LPR.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι κλάδοι λιανικής και εργοστασίων της Κίνας δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη δυναμική από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ανάκαμψη

«Οι traders πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να δουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους για τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε η Tina Teng στην CMC Markets στο Όκλαντ.
Ένας ειδικός στον ερευνητικό βραχίονα της China National Petroleum (CNPC) δήλωσε ότι η ζήτηση αργού στην Κίνα θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς το έντονο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά οχήματα επιβαρύνει τη χρήση βενζίνης.

Οι εισαγωγές μαζούτ της Κίνας μειώθηκαν τον Μάιο αφού έφθασαν σε υψηλό δεκαετίας τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές καυσίμων πλοίων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Η κινεζική κυβέρνηση συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και αρκετές μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη για το 2023 για την Κίνα, εν μέσω φόβων ότι η ανάκαμψη μετά την COVID-19 παραπαίει.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε νέα υψηλά φέτος παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρόκειται επίσης να αυξήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου αυτόν τον μήνα, αντισταθμίζοντας τις περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης