Ενέργεια

Birol (IEA): Σε υψηλό 8ετίας η παραγωγή πετρελαίου το 2023 - Από το 2024 ραγδαία μείωση

Birol (IEA): Σε υψηλό 8ετίας η παραγωγή πετρελαίου το 2023 - Από το 2024 ραγδαία μείωση

Τις οικονομικές προοπτικές, την ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου από το 2024 του ΙΕΑ μεταφέρει το Reuters

Η ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την ανάκαμψη μετά την πανδημία πρόκειται να τελειώσει φέτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη 14/6, με την επιβράδυνση της οικονομίας και τη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα να μειώνει την ανάπτυξη από το 2024, όπως μεταφέρει το Reuters

Η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία ενίσχυσε τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού με έδρα το Παρίσι για φέτος κατά σχεδόν 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 2,4 εκατομμύρια bpd, αλλά αυτή θα μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα λόγω σε μεγάλο βαθμό στην περισσότερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων .

«Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να έρχεται πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς προχωρούν τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 528 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015 και πρόκειται να διατηρήσουν τον κόσμο επαρκώς εφοδιασμένο μέχρι το 2028, ανέφερε ο IEA.

Ο οργανισμός δεν έκανε νύξη για την πρόβλεψη του 2021, ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ώστε ο κόσμος να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, είπε ωστόσο ότι οι τρέχουσες επενδύσεις "υπερβαίνουν το ποσό που θα χρειαζόταν σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές".

Πολιτικές και συμπεριφορά

«Για να μειωθεί νωρίτερα η συνολική ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με το σενάριο του ΔΟΕ για Καθαρές Μηδενικές Εκπομπές έως το 2050..., θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα πολιτικής και αλλαγές συμπεριφοράς», ανέφερε η IEA.

Ο οργανισμός αναμένει ότι οι αντίθετοι άνεμοι της οικονομίας θα μειώσουν την ανάπτυξη σε 860.000 bpd το επόμενο έτος και μόλις 400.000 bpd το 2028, για συνολική ζήτηση 105,7 εκατομμυρίων bpd έναντι 102,3 εκατομμύρια bpd το 2023.

«Η επιβράδυνση επιταχύνθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια και από τα σχέδια δαπανών ανάκαμψης των κυβερνήσεων μετά την COVID-19, με περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια να έχουν κινητοποιηθεί για επενδύσεις καθαρής ενέργειας έως το 2030», ανέφερε η IEA.

Η ζήτηση για πετρέλαιο από εύφλεκτα ορυκτά καύσιμα, εξαιρουμένων των βιοκαυσίμων, των πετροχημικών πρώτων υλών και άλλων μη ενεργειακών χρήσεων, αναμένεται να κορυφωθεί στα 81,6 εκατομμύρια bpd το 2028, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου για τις μεταφορές αναμένεται να κορυφωθεί το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης