Ενέργεια

Αύξηση πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent στα 69 δολ. το αργό

Αύξηση πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent στα 69 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν πάνω από 3% την Τρίτη, ανακάμπτοντας από τις έντονες απώλειες την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

Η μείωση των επιτοκίων, με στόχο να δώσει ώθηση σε μια διστακτική ανάκαμψη μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού, είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 3,5%, στα 74,35 δολ. το βαρέλι στις 20:54 ώρα Ελλάδας . Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 3,4%, στα 69,43 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές τη Δευτέρα μειώθηκαν κατά περίπου 4%, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.

«Η αγορά παρουσιάζει ανάκαμψη από χθες», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής του Price Futures.

Εν τω μεταξύ, η εξάμηνη οπισθοδρόμηση του Brent, μια δομή της αγοράς όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μικρότερης ημερομηνίας διαπραγματεύονται πάνω από τα πιο μακροχρόνια, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο στα περίπου 1,30 δολάρια, υποδηλώνοντας την εμπιστοσύνη ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά τη διάρκεια του έτους.

«Για να αρχίσουν ξανά οι συμμετέχοντες στην αγορά να δημιουργούν θέσεις long, πιθανότατα θα πρέπει να δουν μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι αναμένει αυτό να συμβεί εντός εβδομάδων.

Ανησυχίες

Η αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών επιβαρύνει την αγορά, μαζί με τις ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης, ενόψει της συνεδρίασης της Fed για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ειδικά αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μόλις αυξήθηκαν τον Μάιο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επιβαρύνοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 σταθερή για τέταρτο μήνα την Τρίτη, αυξάνοντας ελαφρά τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα.

Μια άλλη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα παρέχει περαιτέρω συναλλακτικά στοιχεία.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία του κλάδου για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ , ακολουθούμενα από κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη. Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης