Ενέργεια

ΙΕΑ: 45 κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον διπλασιασμό του στόχου για την ενεργειακή απόδοση έως το 2030

ΙΕΑ: 45 κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον διπλασιασμό του στόχου για την ενεργειακή απόδοση έως το 2030

Τι συζητήθηκε στην 8η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενεργειακή Απόδοση στις Βερσαλλίες της Γαλλίας

 

Σαράντα πέντε κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη μας για την Ενεργειακή Απόδοση την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν τον στόχο του διπλασιασμού του μέσου παγκόσμιου ρυθμού βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και τη συμβολή σε ασφαλή και οικονομικά προσιτή πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.


Σε μια υπουργική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά την 8η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενεργειακή Απόδοση στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, κυβερνήσεις από όλη την Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργειακή απόδοση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ενεργειακής ασφάλειας – και στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια προς την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Αυτό σημαίνει αύξηση της ετήσιας προόδου ενεργειακής απόδοσης από 2,2% σήμερα σε πάνω από 4% ετησίως έως το 2030, σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα διευρύνει την πρόσβαση στην ενέργεια, θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και να περιορίσει την εξάρτηση των χωρών από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων – μεταξύ άλλων κοινωνικών και οικονομικών οφελών.

Ένα ευρύ φάσμα υπουργών και εκπροσώπων υψηλού προφίλ από όλο τον κόσμο ανέβηκαν στη σκηνή για να μοιραστούν προοπτικές και τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση, από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας Zhao Chenxin έως τον Υπουργό Πετρελαίου της Μαυριτανίας. Το συνέδριο ήταν η πιο σημαντική εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τον κλάδο μέχρι σήμερα, συγκεντρώνοντας πάνω από 600 άτομα από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 30 υπουργών και 50 CEOs. Συνδιοργανώθηκε από την Υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Agnès Pannier-Runacher και τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA Fatih Birol, σε συνεργασία με τη Schneider Electric. Οι κυβερνήσεις με επίσημες αντιπροσωπείες στην εκδήλωση αντιπροσώπευαν το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Με τη συμμετοχή υπουργών από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Γκάνα, η Κένυα, η Μογγολία, η Σιγκαπούρη και η Ουγκάντα, βασικό επίκεντρο των συζητήσεων ήταν ο ρόλος που μπορεί να παίξει η ενεργειακή απόδοση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες για να βοηθήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες. Αυτά τα θέματα θα είναι στο επίκεντρο και το 2024, καθώς ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου της Κένυας Davis Chirchir ανακοίνωσε ότι η χώρα θα φιλοξενήσει την επόμενη παγκόσμια διάσκεψη του IEA στο Ναϊρόμπι, επισημαίνοντας τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης