Ενέργεια

Πρεμιέρα την Τετάρτη για το νέο Χρηματιστήριο Ενέργειας της ETPA στο Άμστερνταμ

Πρεμιέρα την Τετάρτη για το νέο Χρηματιστήριο Ενέργειας της ETPA στο Άμστερνταμ

Στόχος το 50% των ενδοημερήσιων συναλλαγών (IEA)

Ένα νέο χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη από την ETPA με έδρα το Άμστερνταμ, επιδιώκει να διαχειρίζεται έως το 50% του όγκου ενδοημερήσιων συναλλαγών έως το 2027 στις ευρωπαϊκές αγορές όπου θα δραστηριοποιείται, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του στο Montel.

Τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο έλαβε το πράσινο φως για να γίνει Προτεινόμενος Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Nemo) που προσφέρει διαπραγματεύσεις στην ολλανδική αγορά ως μέρος της ζώνης προσφορών για την Ευρωπαϊκή Ενιαία Ενδοημερήσια Ζεύξη (SIDC). Το ETPA θα είναι το τρίτο Nemo που δραστηριοποιείται στην ολλανδική αγορά της SIDC μαζί με Nord Pool και το Epex Spot.
«Οι όγκοι για τις ενδοημερήσιες συναλλαγές έχουν πραγματικά αυξηθεί. Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό είναι το μέλλον», δήλωσε ο Michiel Lensink, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου την 1η Μαΐου, σε συνέντευξή του.

«Πολλοί από τους πελάτες μας που χρησιμοποιούν μη αυτόματες συναλλαγές μετά βίας μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν, επειδή οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές κυριαρχούν και προχωρούν πολύ γρήγορα».

Η νέα πλατφόρμα του ETPA χρησιμοποιεί την επεκτάσιμη τεχνολογία Amazon Web Services, η οποία επιτρέπει την απόδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας και επομένως μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους όγκους συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε εξειδικευμένοι παίκτες, είμαστε πραγματικά στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας συναλλαγών», δήλωσε ο Lensink.

Το ETPA προσφέρει μια πλατφόρμα για βραχυπρόθεσμες συναλλαγές από το 2015, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ημέρας, εβδομάδας και Σαββατοκύριακου.

Επέκταση

Ξεκινώντας στην ολλανδική αγορά την Τετάρτη, η ETPA θα επεκτείνει την προσφορά της SIDC στη Γερμανία και την Αυστρία αργότερα φέτος και στοχεύει στη γαλλική και τη βελγική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.

«Με περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά να εντάσσονται στη SIDC, δημιουργείται η ευκαιρία για περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να αντιδρούν στα σήματα τιμών και συνεπώς να αυξάνεται τη δυνατότητα προσθήκης ευελιξίας και μείωσης της αστάθειας των τιμών», ανέφερε η SIDC σε δήλωση.

Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει μετατοπίσει την εστίαση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι ενδοημερήσιοι όγκοι συναλλαγών στο Epex Spot, για παράδειγμα, αυξήθηκαν 27% σε ετήσια βάση τον Μάιο, με νέα ρεκόρ όγκου στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Πολωνία.

Η υψηλή εισροή πράσινης ενέργειας έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας spot να γίνονται αρνητικές σε τακτική βάση.

«Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως ποσοστό της συνολικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά τιμής εντός της ημέρας θα αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Lensink.

Αναφέρθηκε σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες όπως η αποθήκευση μπαταριών ή το υδρογόνο που βασίζονται σε βραχυπρόθεσμους δείκτες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όλες αυτές οι εταιρείες δεν διαπραγματεύονται πλέον με μη αυτόματο τρόπο, θα χρειαστούν όλες κάποια μορφή αλγορίθμου για να συναλλάσσονται. Σε αυτό ακριβώς θα επικεντρωθούμε», πρόσθεσε.

Η επέκταση του ETPA στο SIDC καθυστέρησε από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η εισαγωγή του διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Είμαστε πρωτοπόροι που το κάνουμε αυτό και δυστυχώς το τίμημα είναι ότι τα πράγματα χρειάζονται πολύ χρόνο. Όλα είναι καινούργια για όλους, οπότε έπρεπε να γίνει πολλή δουλειά σε μια πολύ εκτεταμένη περίοδο δοκιμών», είπε ο Lensink.

Η ETPA φροντίζει επίσης την ολλανδική πλατφόρμα διαχείρισης Gopacs από κοινού με τον TSO Tennet. Το σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για την εξομάλυνση των σημείων συμφόρησης του δικτύου, είπε ο Lensink τόσο πολύ που τα μέρη βρίσκονται σε συνομιλίες για την επέκτασή του στη Γερμανία και το Βέλγιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης