«Τα βρήκαν» ΕΤΕπ και Iberdrola για την κατασκευή 22 έργων 2,2 GW σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία

«Τα βρήκαν» ΕΤΕπ και Iberdrola για την κατασκευή 22 έργων 2,2 GW σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία
Το δάνειο είναι 1 δισ. ευρώ και η επένδυση κοντά στα 2 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Iberdrola υπέγραψαν μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ για την ταχεία προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη με την κατασκευή ενός δικτύου 19 ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας και τριών χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2,2 GW, τα έργα προβλέπουν κοινή επένδυση άνω των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη δράση για το κλίμα και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Η επιχείρηση αποτελεί μέρος του πακέτου χρηματοδότησης της ΕΤΕπ για την υποστήριξη του REPowerEU, του σχεδίου της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

H καινοτομία

Στο όλο project, θα υπάρχει μια καινοτομία , καθώς θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα. Οι νέες εγκαταστάσεις θα παρέχουν πράσινη ενέργεια ίση με τη μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας για περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά και θα βρίσκονται κυρίως σε περιοχές, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΤΕπ για δίκαιη ανάπτυξη και τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες τα εν λόγω projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα νέα έργα θα υποστηρίξουν επίσης τα εθνικά ενεργειακά σχέδια των τριών χωρών και θα βοηθήσουν την Iberdrola να επιτύχει τον καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών για το 2040.

«Αυτή η σημαντική χρηματοδοτική συμφωνία που καλύπτει τρεις χώρες υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση της ΕΤΕπ να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και να διασφαλίσει πρόσβαση σε προσιτή, καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galán πρόσθεσε: «Ως ένας από τους κύριους εταίρους της ΕΤΕπ, είναι χαρά για εμάς να έχουμε την τραπεζική υποστήριξη και πάλι μέσω αυτού του δανείου, το οποίο αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή στην επιτάχυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης