Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Iberdrola ενισχύει τα σχέδια πράσινης αμμωνίας με έργο 750 εκατομμυρίων ευρώ

Η Iberdrola ενισχύει τα σχέδια πράσινης αμμωνίας με έργο 750 εκατομμυρίων ευρώ
Η ισπανική εταιρεία εκτιμά ότι το νέο εργοστάσιο "θα είναι βιώσιμο χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση" για την οποία θα υποβάλει αίτηση

Η ισπανική εταιρεία ενέργειας Iberdrola επεκτείνεται στο πράσινο υδρογόνο και σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα 750 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας.

Η Iberdrola έχει τοποθετηθεί ως ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο, ακολουθώντας τη φιλοδοξία της Ισπανίας να γίνει μια πράσινη πηγή ενέργειας.
Η πράσινη αμμωνία παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αέρια μορφή της ή να μετατραπεί σε πράσινο υδρογόνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή λιπασμάτων, για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου και έχει πιθανές χρήσεις ως καύσιμο πλοίων.
Ο Millán García-Tola, επικεφαλής του πράσινου υδρογόνου της εταιρείας, είπε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η πρώτη από πολλές.

«Η μείωση των βιομηχανικών εκπομπών με την παροχή πράσινης αμμωνίας παρουσιάζει ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια και η Iberdrola θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αγοράς», είπε την Παρασκευή.
«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Trammo για να εξετάσουμε παρόμοια έργα σε άλλες αγορές».
Τα έργα πράσινου υδρογόνου γενικά συχνά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις.

Η Iberdrola εκτιμά ότι το νέο εργοστάσιο "θα είναι βιώσιμο χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση" για την οποία θα υποβάλει αίτηση. Η κατασκευή μιας μονάδας ανανεώσιμης ενέργειας 500 μεγαβάτ (MW) θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο.
Η Iberdrola ανακοίνωσε ότι αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο πράσινης αμμωνίας στη νότια Ευρώπη, αλλά δεν είπε πού θα βρίσκεται.
Η συμφωνία με την Trammo προβλέπει έως και 100.000 τόνους πράσινης αμμωνίας να αποστέλλονται από τη νότια Ευρώπη στα βόρεια της περιοχής κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 2026.

Η κατασκευή της εγκατάστασης θα δημιουργήσει έως και 3.500 θέσεις εργασίας, ανέφερε η εταιρεία, ενώ περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε εργασίες και συντήρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης