Τελευταία Νέα

Εν αναμονή των «έξυπνων γεφυρών» - Διαγωνισμός 180 εκατ. από το ΤΕΕ

Εν αναμονή των «έξυπνων γεφυρών» - Διαγωνισμός 180 εκατ. από το ΤΕΕ

Πώς θα γίνουν πιο «έξυπνες» και ανθεκτικές 260 γέφυρες της χώρας;

Πιο «έξυπνες» θα γίνουν 260 γέφυρες ανά την Ελλάδα μέσω αισθητήρων, εξειδικευμένου λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής. Το έργο για τις «Έξυπνες Γέφυρες», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 120,23 εκατ. ευρώ, μπήκε στη γραμμή της εκκίνησης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ευφυών υποδομών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, που στην πλειονότητά τους κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες από το 1950 ως 1980. Η έκθεσή τους σε καιρικά φαινόμενα και διαβρωτικές συνθήκες, η ελλιπής συντήρηση, καθώς και η καταπόνηση από σεισμικά φαινόμενα, έχουν επηρεάσει τις υποδομές.

Παράλληλα, τα πρότυπα με τα οποία κατασκευάστηκαν τότε οι γέφυρες αυτές είναι πια παρωχημένα, καθώς δεν λάμβαναν υπόψιν ζητήματα ανθεκτικότητας και αντισεισμικότητας. Όπως επισημαίνεται στο τεύχος της προκήρυξης, η απουσία συστήματος παρακολούθησης, ακριβούς αποτύπωσης της δομικής κατάστασης και συνεργείων τακτικής αυτοψίας και συντήρησης των γεφυρών οδηγεί σε κλονισμό της δομικής ασφάλειας των γεφυρών. Παράλληλα, η διαρκώς αυξανόμενη τάση του κυκλοφοριακού φόρτου και του μεγέθους των μεταφερόμενων φορτίων, αυξάνει περαιτέρω τη φόρτιση που δέχονται οι γέφυρες.

Στο πλαίσιο του έργου των έξυπνων γεφυρών, με προτεραιότητα την ασφάλεια των μεταφορών, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της απόκρισης των δομικών μελών των υποδομών σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, από τις μεταβολές της θερμοκρασίας ως τα φορτία. Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things – IOT, θα καταγράφονται οι απαραίτητες πληροφορίες. Ειδικοί αλγόριθμοι θα υπολογίζουν την απόκριση των γεφυρών και θα παρέχουν δεδομένα στους αρμόδιους για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.

Οι 260 γέφυρες που θα επιλεγούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης και αισθητήρες ΙοΤ. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν 520 καταγραφικοί σταθμοί και θα εγκατασταθούν 3.120 αισθητήρες μέτρησης ανηγμένης αξονικής παραμόρφωσης (παραμορφωσίμετρα), 520 αισθητήρες μέτρησης επιτάχυνσης (δονησιογράφους), 90 αισθητήρες μέτρησης της στάθμης υδάτων και 520 αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Θα αναπτυχθεί και ειδική πλατφόρμα για το έργο.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 120,23 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ προβλέπεται και  δικαίωμα προαίρεσης κατά 50%, που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απόφαση του ΤΕΕ, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό του έργου στα 180,34 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις 7 Ιουλίου και στις 13 Ιουλίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαίσιο θα ανέλθει σε 30 μήνες. Το αντικείμενο του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης