Θα υπογράψει συμφωνίες προμήθειας LNG με ευρωπαίους πελάτες πιθανότατα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δήλωσε ο CEO της εταιρείας
Το τελευταίο συμβόλαιο με έναν Ασιάτη πελάτη από τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στον κόσμο έρχεται όταν δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πιέζουν να κερδίσουν ένα κομμάτι του φυσικού αερίου του Κατάρ καθώς ο ανταγωνισμός αυξήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είναι επίσης η δεύτερη συμφωνία της QatarEnergy στην Ασία από τότε που ξεκίνησε να πουλά το φυσικό αέριο από το έργο επέκτασης του North Field.
«Η πλειονότητα (των εξαγωγών LNG) θα κατευθύνεται στην Ασία και το υπόλοιπο θα πάει στην Ευρώπη και θα έχουμε ξεπουλήσοι όσον αφορά τους όγκους NFE και NFS», είπε ο Kaabi σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, αναφερόμενος στο διφασικό σχέδιο επέκτασης του North Field.
Η επέκταση θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027, από 77 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Ο Nasrul Hamid, Υπουργός Επικρατείας του Μπαγκλαντές για θέματα ενέργειας, ενέργειας και ορυκτών πόρων, παρευρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας της PetroBangla στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Ο Kaabi είπε ότι η QatarEnergy θα υπογράψει συμφωνίες προμήθειας LNG, οι οποίες είναι κοντά στην ολοκλήρωση, με ευρωπαίους πελάτες πιθανότατα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, προσθέτοντας ότι η διάρκεια των συμβολαίων δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μακροπρόθεσμες συμφωνίες
Αλλά οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης - η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2050 - σημαίνει ότι οι αγοραστές LNG της δυσκολεύονται να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Η ανάγκη για ενέργεια της Ευρώπης χρειάζεται ακόμα τεράστιες ποσότητες για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αλλά η Ασία, με όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες πωλήσεων και αγορών, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην εξασφάλιση φυσικού αερίου από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής του Κατάρ.
www.worldenergynews.gr