Ενέργεια

Κομισιόν: Zητά από τη Βουλγαρία να μειώσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις και την κατανάλωση

Κομισιόν: Zητά από τη Βουλγαρία να μειώσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις και την κατανάλωση

Η Επιτροπή προτείνει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Βουλγαρία να αναστείλει το τρέχον καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων για τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το energymarketprice.

Ως μέρος της δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εαρινού Εξαμήνου 2023, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να οικοδομήσουν εύρωστες οικονομίες και μακροπρόθεσμη ευημερία.

Μετά από εκκλήσεις από την Ένωση Οργανώσεων Εργοδοτών στη Βουλγαρία να επαναφέρει το καθεστώς επιδοτήσεων που η κυβέρνηση διέκοψε στις 31 Μαρτίου, η Επιτροπή συνέστησε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Μέσω του προγράμματος, η βουλγαρική κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να στηρίξει τις τοπικές εταιρείες εν μέσω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τα τεράστια κέρδη των κρατικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εξήγαγαν ποσότητες ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας

Αυτό εν μέρει επέτρεψε στη Βουλγαρία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αν και με την εξισορρόπηση των ενεργειακών αγορών, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να αυξήσει τις επιδοτήσεις και θα πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να είναι πιο επιφυλακτική με την εξέλιξη του δημοσιονομικού της ελλείμματος μελλοντικά.
Τη Δευτέρα, τα δύο κορυφαία πολιτικά κόμματα της χώρας, το GERB και το PP-DB, ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν μια κυβέρνηση που θα επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα 3% ως μέρος του στόχου της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη έως το 2025.

Μια άλλη από τις συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνει τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής δομής διαχείρισης για την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, για το οποίο η χώρα θα λάβει 6 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης η Βουλγαρία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εισάγοντας πιο γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Επιτροπή αναμένει να επιταχύνει την αποκατάσταση των κτιρίων, να εισαγάγει μελλοντικές λύσεις στην κεντρική θέρμανση και τις αστικές μεταφορές και να επιταχύνει την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής.

Μετά τη συρρίκνωση της βουλγαρικής οικονομίας κατά 4% το 2020, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7,6% το 2021 και 3,4% το 2022.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,5% φέτος και 2,4% το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης