Τελευταία Νέα

Νέα εταιρεία από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom για το ΣΔΙΤ οπτικών ινών Ultra Fast Broadband

Νέα εταιρεία από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom για το ΣΔΙΤ οπτικών ινών Ultra Fast Broadband
Ποιά είναι η TERNA Fiber που αναλαμβάνει το ΣΔΙΤ των 870 εκατ ευρώ - Οι όροι χρηματοδότησης

Με τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, υπό την επωνυμία ΤΕΡΝΑ Fiber, επισφραγίζεται η συνεργασία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Grid Telecom για την ανάληψη του έργου ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband (UFBB). Το μεγάλο αυτό έργο, αξίας 870 εκατ. ευρώ, θα βάλει ακόμα και απομακρυσμένες γωνιές της χώρας στο μονοπάτι της κοινωνίας των Gigabit.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που ξεκίνησε το 2019, βρίσκεται προ των πυλών. Η σύσταση της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού ΤΕΡΝΑ Fiber έγινε στις 17 Μαΐου 2023, με μοναδικό αντικείμενο την υλοποίηση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband μέσω ΣΔΙΤ» για τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές που έχει κερδίσει η κοινοπραξία, μέσω του σχετικού διαγωνισμού.

Ειδικότερα, μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός της συνιστώμενης εταιρείας είναι η εκτέλεση της σύμβασης σύμπραξης που θα υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο για τις γεωγραφικές περιοχές 2, 4, 5 και 6. Επίσης, η σύναψη της σύμβασης σύμπραξης καθώς και κάθε σύμβασης που επιβάλλεται, προβλέπεται ή επιτρέπεται από τη σύμβαση σύμπραξης, όπως ισχύει, καθώς και η εκπλήρωση των κάθε είδους υποχρεώσεων που απορρέουν για την εταιρεία από αυτές τις συμβάσεις.


Τα ποσοστά και το μέγεθος του έργου

Θα διενεργεί ακόμη κάθε είδους εμπορικές πράξεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο δε της σύμβασης σύμπραξης, θα εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του έργου ΣΔΙΤ, δύναται να λαμβάνει δάνεια και πιστώσεις και να εκδίδει ομολογιακά δάνεια με όρους που θα λαμβάνουν υπόψιν τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς της σύμβασης. Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 30 έτη και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Με όχημα το Ultra Fast Broadband η Ελλάδα θα ανεβάσει ταχύτητες στην ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να μπει στον δρόμο του ευρωπαϊκού στόχου για την Gigabit Society ως το 2030. Η μεγάλη σημασία της ευρυζωνικότητας είναι πια αισθητή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους το 2022 έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο.

Μέσω του UFBB θα καλυφθούν με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι υπογραφές με τους δύο αναδόχους του τεράστιου έργου, καθώς ΟΤΕ πρόκειται να αναλάβει τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές, αναμένονται το επόμενο διάστημα. Οι νέες συνδέσεις FTTH θα είναι τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps. Η εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ 2014-2020), ενώ οι ιδιώτες ανάδοχοι θα εισφέρουν το υπόλοιπο μέρος του κόστους που χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας, έγινε ιδιαίτερα αισθητή η υστέρηση της χώρας μας σε τέτοιες υποδομές νέας γενιάς. Έλλειμμα που οφείλεται στην πολυπλοκότητα και στο υψηλό κόστος εγκατάστασης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των ίδιων των ευρυζωνικών υπηρεσιών που οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση. Μέσω του UFBB, όπως και του πρώτου αντίστοιχου προγράμματος του Super Fast Broadband (SFBB), που περιλαμβάνει κουπόνι για την ενίσχυση της ζήτησης, αναμένεται να συμβάλλει στην κάλυψη ενός μέρους αυτού του κενού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης