Τελευταία Νέα

Tamares – Grid Telecom: Τι μαγνητίζει τις εταιρείες ενέργειας στη μάχη των data

Tamares – Grid Telecom: Τι μαγνητίζει τις εταιρείες ενέργειας στη μάχη των data
Σε περιφερειακό data hub εξελίσσεται η Ελλάδα

Η χώρα μας παίρνει θέση στην παγκόσμια μάχη της συνδεσιμότητας. Οι τεράστιες ανάγκες για κίνηση δεδομένων με υψηλές ταχύτητες φέρνουν συνωστισμό υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στον διάδρομο που ενώνει τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική με την Ευρώπη. Σε αυτόν τον υποβρύχιο χάρτη, εντάσσεται και η συμφωνία που ανακοινώθηκε εχθές μεταξύ της Tamares Telecom και της Grid Telecom, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, για το υποβρύχιο σύστημα οπτικών που θα ενώσει Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ.

Η θέση της χώρας μας μεταξύ τριών ηπείρων δημιουργεί προοπτικές, για να εξελιχθεί στην εναλλακτική λεωφόρο των δεδομένων για την Ανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, όταν σήμερα τα data πρέπει να «ταξιδέψουν» ως τη Μασσαλία για να γυρίσουν πίσω. Μεταξύ των νότιων ακτών της Κρήτης και της Βόρειας Αφρικής ως το 2024 αναμένεται να λειτουργούν 20 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων, με τεράστιες χωρητικότητες.
Αυτή η κοσμογονία φέρνει μεγάλες επενδύσεις στις οπτικές ίνες που δεν μαγνητίζουν πια μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά έχουν βάλει δυναμικά στο παιχνίδι και τους ενεργειακούς παίκτες. Το δυνατό χαρτί των τελευταίων είναι η σημαντική «προίκα» χιλιάδων χιλιομέτρων δικτύων που φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και η εμπειρία στη διαχείριση των θαλάσσιων ενεργειακών διασυνδέσεων.
Η Grid Telecom πρωταγωνιστεί σε αυτή την εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα δίκτυο οπτικών ινών άνω των 4.000 χλμ. το οποίο επεκτείνεται, ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται μάλιστα να υπερδιπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το στοίχημα των data centers

Οι μεγάλες επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα από κολοσσούς όπως Microsoft, Digital Realty, Sparkle και Google, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη της χώρας μας σε περιφερειακό data hub. Σε σημαντικό σταθμό αυτού του hub αναδεικνύεται, μάλιστα και η Κρήτη, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει πύλη υποδοχής. Οι πρώτες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Lamda Hellix, μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, και την αμιγώς ελληνική Lancom.
Ο ρόλος της Grid Telecom σε αυτή την εξέλιξη είναι σημαντικός. Μάλιστα, η εταιρεία επέκτεινε τη στρατηγική της συνεργασία με τη Lamda Hellix στην Κρήτη, προκειμένου να συντονίσουν τις επενδύσεις τους σε διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που θα προσαιγιαλωθούν στην Κρήτη. Ήδη η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ προσθέτει χωρητικότητα εκατοντάδων terabytes (TBps), μέσω των υποθαλάσσιων συστημάτων MINOAS East-West και APOLLO East-West,, ενώ έχει ανακοινώσει και τη δημιουργία σταθμού προσαιγιάλωσης υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στη νότια πλευρά της Κρήτης.

Η σημασία της συνεργασίας με την Tamares Telecom

Η στρατηγική συνεργασία που συνήψε η Grid Telecom με την Tamares Telecom, κορυφαίο διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής και διαχειριστή δικτύων οπτικών ινών, εντάσσεται σε αυτόν τον υποθαλάσσιο χάρτη υψηλών ταχυτήτων. Το νέο καλωδιακό σύστημα ANDROMEDA θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων μέσα από τη δημιουργία μίας νέας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Αξιοποιώντας τις στρατηγικές γεωγραφικές θέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο. Δημιουργείται έτσι μία εναλλακτική ψηφιακή λεωφόρος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Η Tamares Telecom είναι θυγατρική του Aluma Infrastructure Fund, επενδυτικού κεφαλαίου που εστιάζει στις υποδομές με επίκεντρο το Ισραήλ. Διαχειρίζεται ήδη το καλώδιο TAMARES-NORTH, μήκους 345 χλμ., που ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο. Με το νέο καλωδιακό σύστημα, το ANDROMEDA, επεκτείνεται το διεθνές δίκτυο και αυξάνονται τα σημεία εισόδου στην Ευρώπη.
Θα δημιουργηθεί έτσι μία εναλλακτική κρίσιμη διέλευση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, η οποία θα εξασφαλίσει υπερυψηλή χωρητικότητα και εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων, ενώ μέσω πρόσθετων υποθαλάσσιων και χερσαίων συνδέσεων, θα προεκτείνεται δυτικά προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και ανατολικά προς την Αραβική Χερσόνησο και άλλους σημαντικούς προορισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης