Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα ζητήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Η ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών μπήκε στην πρώτη γραμμή, με «πυρά» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δέκα μεγαλύτερες σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου θα γίνουν πιο ευφυείς και ανθεκτικές με τη χρήση συστημάτων Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) με προϋπολογισμό 38,57 εκατ. ευρώ.
Κατά την προσπάθεια επανεκκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου, μετά το δυστύχημα, σε ελέγχους που έγιναν για των φωτισμό και την πυρανίχνευση διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από τις σήραγγες χρήζουν μεγάλων παρεμβάσεων. Η ένταξη του έργου για την αναβάθμιση των 10 μεγαλύτερων γεφυρών του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 64,94 χλμ., με χρήση έξυπνων ΙοΤ συστημάτων στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Στόχος είναι η χρήση έξυπνων συστημάτων για την επίλυση επιτακτικών ζητημάτων ασφαλείας που αφορούν στην έλλειψη πυρανίχνευσης - πυρασφάλειας, έλλειψη φωτισμού, καθώς και την έλλειψη παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας των υποδομών. Το έργο θα υλοποιηθεί από το ΤΕΕ βάσει μνημονίου συνεργασίας που συνάφθηκε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ουσιαστικά αποτελούσε προαίρεση του ευρύτερου έργου για τις Έξυπνες Γέφυρες που είναι ενταγμένο στο σχέδιο Ελλάδα 2.0.
Οι επιμέρους παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένα έξυπνα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, μέσω της εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό́ χρόνο την κατάσταση τους σε κεντρικό πίνακα ελέγχου. Επίσης, θα αναπτυχθεί σύστημα έξυπνων σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM.
Θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει έξυπνος φωτισμός των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης. Στο έργο περιλαμβάνεται και η λειτουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την αποτελεσματική του υποστήριξη.
Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025. Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στο έργο θα ανέλθει σε 31,1 εκατ. ευρώ. Οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε 9,33 εκατ. ευρώ.
Έξυπνες υποδομές, ανθεκτικές στην κλιματκιή αλλαγή
Εντωμεταξύ, με μιρκή αναβολή θα μπει στην εκκίνηση ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις «Έξυπνες Γέφυρες», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 157,92 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί επίσης από το ΤΕΕ. Η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 2 Ιουνίου 2023.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες 1950 έως 1980, ενώ στερούνται βαριάς συντήρησης. Η γήρανση των τεχνικών, ο σχεδιασμός σε εποχές με μικρότερα φορτία σε συνδυασμό με τη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, αλλά και τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν επιβαρύνει τις υφιστάμενες υποδομές.
Με το έργο επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IOT). Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών, θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγόριθμους που υπολογίζουν την απόκριση των γεφυρών και θα είναι διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των γεφυρών και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων.
Όλες οι υποδομές γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες/τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου θα υλοποιηθούν με χρήση σύγχρονων συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.
www.worldenergynews.gr