Σε μια εκλογική αναμέτρηση οι τελευταίες ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Το debate πραγματοποιήθηκε και παρά τα συμπεράσματα που έβγαλαν τα κομματικά επιτελεία δεν φαίνεται κάποιος πολιτικός αρχηγός να έκανε το «λάθος» που να του κόστισε δημοσκοπικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την τετράχρονη έως τώρα πορεία των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο βασικά στην οικονομία. Όλοι συμφωνούν, ωστόσο πως και οι λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής δεν είναι καθόλου ασήμαντες.
Η συσπείρωση
Οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Όποιος το πετύχει θα έχει ένα σημαντικό προβάδισμα για ένα καλό ποσοστό το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Η συγκέντρωση όλου του κομματικού δυναμικού και η ενεργοποίηση της βάσης θεωρείται ικανοποιητική όταν φτάνει περίπου στα επίπεδα του 85%. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να κινούνται κοντά στη ζώνη του 70% με τη γαλάζια παράταξη να εμφανίζεται πιο συσπειρωμένη. Παραδοσιακά αυτό το νούμερο αυξάνει με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επιδοθεί σε ένα «σκληρό ροκ» με συνθήματα και διαφημιστικά σποτ που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο. Πιο προγραμματικά επιμένει η Νέα Δημοκρατία που βασίζεται στην ασφάλεια της δημοσκοπικής πρωτιάς που κατέχει.
Οι αναποφάσιστοι
Αναμφισβήτητα οι κινήσεις των μηχανισμών αυτή την περίοδο είναι επικεντρωμένες στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Είναι πολύ καλές οι επικοινωνιακές εικόνες των μεγάλων συγκεντρώσεων, ωστόσο το συγκεκριμένο κοινό, που ακολουθεί τους αρχηγούς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην προσέλθει στις κάλπες. Τα στελέχη των κομμάτων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου είτε να «επαναπατρίσουν» παλιούς υποστηρικτές είτε να προσεγγίσουν πολίτες που δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse περίπου ένα 12% εμφανίζεται διστακτικό με ορισμένους να σκέφτονται ακόμα και να μην προσέλθουν στα εκλογικά παραβάν. Από την περίοδο των μνημονίων και μετά αρκετοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα κοινά και αρνούνται να ενταχθούν σε κάποιο κομματικό πλαίσιο. Η επανασύνδεση τους με την πολιτική δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και τα μέλη των σχηματισμών σε τοπικό επίπεδο αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο» της ηγεσίας με τη βάση. Αυτός είναι ο λόγος που οι επικεφαλής περιοδεύουν ανά την Ελλάδα πέρα από τις βραδινές ομιλίες στις πλατείες και στους πεζοδρόμους.
Οι νέοι
Στην κατηγορία, των αναποφάσιστων είναι σχεδόν σίγουρο πως ανήκει ένα μεγάλο μέρος των περίπου 400.000 νέων ψηφοφόρων που για πρώτη φορά θα προσέλθουν στις κάλπες. Γενικά οι μικρότερες ηλικίες αποτελούν ένα «άγνωστο κοινό» που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει πως θα συμπεριφερθεί και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί και στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική τους ενεργοποίηση είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις παρατάξεις.
Το πρόγραμμα
Σε κάθε περίπτωση η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος θεωρείται κομβική. Ένα σχέδιο πολλών σελίδων πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο και να εξειδικευτεί ανά κατηγορία. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων η φράση «όλοι ίδιοι είναι» έχει αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια. Τα κόμματα θα πρέπει να πείσουν πως όσα υπόσχονται είναι ρεαλιστικά, κοστολογημένα και δεν θέλουν απλώς να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών. Και ο στόχος είναι ανά κοινωνική ομάδα να πείσουν πως διαθέτουν τις λύσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.
Τα ψηφοδέλτια
Τα πρόσωπα που συνθέτουν τα ψηφοδέλτια είναι βασικός παράγοντας του προεκλογικού παιχνιδιού. Υποψήφιοι που έχουν προσφέρει έργο στις τοπικές κοινωνίες, νέοι επιστήμονες, εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, ακόμα και απλοί εργαζόμενοι μπορεί να αποτελέσουν «δέλεαρ» για έναν ψηφοφόρο. Η ανανέωση είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής και τα κόμματα που ακολούθησαν αυτόν τον κανόνα θα δουν κάποια επιπλέον κέρδη την Κυριακή το βράδυ.
Πηγή: skai.gr
www.worldenergynews.gr