Επικαιρότητα

FT: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας - Από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα

FT: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας - Από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's άλλαξε πρόσφατα την προοπτική του για τη χώρα από σταθερή σε θετική

 

Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία προγραμμάτων διάσωσης και επώδυνων μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα έχει ανακάμψει σημαντικά, σημειώνουν σε εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι «Financial Times».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, στη βρετανική εφημερίδα, πάνω από μια δεκαετία αφότου τα προγράμματα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από την ευρωζώνη, η χώρα ανέκαμψε και βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's άλλαξε πρόσφατα την προοπτική του για τη χώρα από σταθερή σε θετική, ενώ μια πλήρης αναβάθμιση της αξιολόγησης θα έβαζε την Ελλάδα στο τριπλάσιο Β μείον, τη χαμηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας του οίκου αξιολόγησης.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η μεγαλύτερη ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα»

Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναμένουν ότι η αναβάθμιση θα γίνει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής τράπεζας Eurobank, δήλωσε ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα -με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αλλά και των εθνικών τραπεζών και των επιχειρήσεων- θα σηματοδοτήσει «τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Υπήρχαν πολλές φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υποστήριζαν ότι το χρέος της χώρας δεν θα είναι ποτέ βιώσιμο, ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα επισφαλών δανείων. Στο τέλος, τίποτα δεν είναι αδύνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.
Ελλάδα: Από το «προβληματικό παιδί της Ευρώπης», σε «έκρηξη ανάπτυξης»

Ύστερα από χρόνια ως το «προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται. Η οικονομία πραγματοποίησε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία Covid-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% το 2022. Το ποσό των δανείων που είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώθηκε από περίπου 50% το 2016, στο 7%.

Οικονομολόγοι σε οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, αναμένουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης φέτος και το επόμενο έτος.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας

Πλέον, απέχει πολύ από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πλησίασε στη χαμηλότερη βαθμολογία -αυτή της επιλεκτικής χρεοκοπίας-, έπειτα από μια κρίση χρέους που απείλησε να διαλύσει την ευρωζώνη.

Η έλλειψη καθεστώτος επενδυτικού επιπέδου είχε ως συνέπεια υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και σήμαινε ότι, για ένα διάστημα, είχε απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικό χρέος ως μέρος των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας του μπλοκ.

Το να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η επανένταξη στο κλαμπ επενδυτικής βαθμίδας -ένα καθεστώς που απονέμεται από την S&P σε μόλις 70 χώρες- θα ήταν μια πραγματική πιθανότητα ήταν δύσκολο.

Πηγή:www.iefimerida.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης