Ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 3,9% υψηλότερα στα 71,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent ενισχύονταν 3,7% στα 75,18 δολάρια το βαρέλι περί τις 20:20 ωρα Ελλάδας.
Παρά αυτά τα κέρδη, η αγορά οδεύει προς τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, τη μεγαλύτερη απώλειη φέτος, με το συμβόλαιο του Brent να είναι πάνω από 6% χαμηλότερα μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και το συμβόλαιο Nymex πάνω από 8% χαμηλότερα.
«Το κλίμα παραμένει σαφώς αρνητικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια περαιτέρω πτώση στο εγγύς μέλλον, αν και αναμένουμε ότι η αγορά θα βρει καλή στήριξη κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου περίπου 70$/βαρέλι», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμα.
«Η αγορά βρίσκεται σε υπερπώληση και ο ισολογισμός μας εξακολουθεί να δείχνει ότι θα είναι σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του '23, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα».
Επιτόκια
Η αγορά αργού έχει χτυπηθεί συνεχώς, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, οδεύει προς ύφεση λόγω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την Federal Reserve.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια για άλλη μια φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι ενδέχεται να σταματήσει τον Ιούνιο, η ζημιά θα μπορούσε ήδη να γίνει, ιδιαίτερα λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.
Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, που κυκλοφόρησε νωρίτερα την Παρασκευή, έδειξε ότι δημιουργήθηκαν 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, περισσότερες από τις αναμενόμενες.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις, ενώ στην Κίνα μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο.
Αυτή η μέτρηση, σε συνδυασμό με μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα, ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19 στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο τελείωσε.
Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησής της για όλες τις κατηγορίες αργού πετρελαίου της στην Ασία για τον Ιούνιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παραμένει μικρή.
Η αδυναμία αυτής της εβδομάδας εμφανίζεται παρά την οικειοθελή μείωση της παραγωγής κατά λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους, γνωστούς ως OPEC+, από τις αρχές Μαΐου.
Οι προσδοκίες αρχίζουν να αυξάνονται ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναγκαστεί σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής, ιδιαίτερα αφού ανακοινώθηκε ότι η επόμενη συνάντηση του καρτέλ στη Βιέννη στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως.
«Η τελευταία φορά που ο όμιλος είχε προσωπική συνάντηση ήταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα μείωνε τους στόχους παραγωγής κατά 2 ΜΜΒΙ/ημέρα», πρόσθεσε η ING. «Σαφώς, εάν η τρέχουσα πτωτική τάση συνεχιστεί στις τιμές, ο όμιλος πιθανότατα θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.
www.worldenergynews.gr