Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3,5% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 3,5% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης

 

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε τροχιά να σημειώσουν έντονες απώλειες αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και την ήπια ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας η οποία θα πλήξει την παγκόσμια ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 3,9% υψηλότερα στα 71,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent ενισχύονταν 3,7% στα 75,18 δολάρια το βαρέλι περί τις 20:20 ωρα Ελλάδας.
Παρά αυτά τα κέρδη, η αγορά οδεύει προς τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, τη μεγαλύτερη απώλειη φέτος, με το συμβόλαιο του Brent να είναι πάνω από 6% χαμηλότερα μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και το συμβόλαιο Nymex πάνω από 8% χαμηλότερα.

«Το κλίμα παραμένει σαφώς αρνητικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια περαιτέρω πτώση στο εγγύς μέλλον, αν και αναμένουμε ότι η αγορά θα βρει καλή στήριξη κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου περίπου 70$/βαρέλι», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμα.
«Η αγορά βρίσκεται σε υπερπώληση και ο ισολογισμός μας εξακολουθεί να δείχνει ότι θα είναι σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του '23, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα».

Επιτόκια

Η αγορά αργού έχει χτυπηθεί συνεχώς, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, οδεύει προς ύφεση λόγω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την Federal Reserve.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια για άλλη μια φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι ενδέχεται να σταματήσει τον Ιούνιο, η ζημιά θα μπορούσε ήδη να γίνει, ιδιαίτερα λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.

Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, που κυκλοφόρησε νωρίτερα την Παρασκευή, έδειξε ότι δημιουργήθηκαν 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, περισσότερες από τις αναμενόμενες.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις, ενώ στην Κίνα μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο.

Αυτή η μέτρηση, σε συνδυασμό με μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα, ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19 στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο τελείωσε.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησής της για όλες τις κατηγορίες αργού πετρελαίου της στην Ασία για τον Ιούνιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παραμένει μικρή.

Η αδυναμία αυτής της εβδομάδας εμφανίζεται παρά την οικειοθελή μείωση της παραγωγής κατά λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους, γνωστούς ως OPEC+, από τις αρχές Μαΐου.

Οι προσδοκίες αρχίζουν να αυξάνονται ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναγκαστεί σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής, ιδιαίτερα αφού ανακοινώθηκε ότι η επόμενη συνάντηση του καρτέλ στη Βιέννη στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως.

«Η τελευταία φορά που ο όμιλος είχε προσωπική συνάντηση ήταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα μείωνε τους στόχους παραγωγής κατά 2 ΜΜΒΙ/ημέρα», πρόσθεσε η ING. «Σαφώς, εάν η τρέχουσα πτωτική τάση συνεχιστεί στις τιμές, ο όμιλος πιθανότατα θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης