Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Deutsche Bahn διοχετεύει την ενέργεια από ΑΠΕ, απευθείας στις γραμμές τρένων

Η Deutsche Bahn διοχετεύει την ενέργεια από ΑΠΕ, απευθείας στις γραμμές τρένων
Το νέο εργοστάσιο στο Wasbeck μπορεί να τροφοδοτήσει την ηλιακή ενέργεια απευθείας στο δίκτυο ρεύματος έλξης της DB μέσω αυτού του σταθμού μετασχηματισμού, όπως αναφέρει το PV Europe
Για πρώτη φορά, κατασκευάστηκε μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί την ηλιακή ενέργεια απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο έλξης (το δίκτυο που τροφοδοτεί τους ηλεκτρικούς συρμούς).
Είναι ένα ακόμη βήμα του γερμανικού σιδηρόδρομου να λειτουργεί πλήρως με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2038, όπως επισημαίνει το PV Europe.
Η Enerparc έχει κατασκευάσει ένα ηλιακό πάρκο 40 εκταρίων για την Deutsche Bahn (DB) στο Wasbek στο Schleswig-Holstein.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχεδιαστών, το εργοστάσιο, με ισχύ 41 ΜW, θα παρέχει περίπου 38 GWh καθαρής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.
Αλλά αντί να το τροφοδοτεί στο κανονικό ηλεκτρικό δίκτυο, το συνεχές ρεύμα από το ηλιακό πάρκο θα μετατραπεί σε εναλλασσόμενο ρεύμα στα 16,7 hertz στον σταθμό μετασχηματισμού στο κοντινό Neumünster.
Η ηλιακή ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο έλξης αυξάνεται συνεχώς

Η Deutsche Bahn είναι ήδη ο μεγαλύτερος χρήστης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία

Υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος λόγος για αυτό.
Επειδή αυτή είναι η συχνότητα εναλλασσόμενου ρεύματος στο πλέγμα ρεύματος έλξης.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο εργοστάσιο στο Wasbeck μπορεί να τροφοδοτήσει την ηλιακή ενέργεια απευθείας στο δίκτυο ρεύματος έλξης της DB μέσω αυτού του σταθμού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με την DB, αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο που το κάνει.
Deutsche Bahn είναι ήδη ο μεγαλύτερος χρήστης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.
Εκτός από την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια γίνεται ολοένα και περισσότερο μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ρεύματος έλξης μας", εξηγεί ο Berthold Huber, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Υποδομών στη DB.

65% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο

Με το πιλοτικό έργο στο Wasbek, η DB ακολουθεί με συνέπεια την πορεία της συνεχούς αύξησης του μεριδίου της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο μείγμα ρεύματος έλξης, τονίζει η Huber.
Στην πραγματικότητα, η DB καλύπτει ήδη το 65% των αναγκών της σε ρεύμα έλξης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το δημόσιο μείγμα πράσινης ενέργειας στη Γερμανία, που επί του παρόντος είναι περίπου 46%.
Σύμφωνα με τον Όμιλο, οι επιβάτες μεγάλων αποστάσεων ταξιδεύουν ήδη με 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το 2018.

Πλήρης μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2038

Η DB στοχεύει να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2038.
Αυτό σημαίνει ζήτηση δέκα τεραβατώρων ετησίως.

Επιπλέον, η DB θα προμηθεύει εξ ολοκλήρου τα εργοστάσια, τα κτίρια γραφείων και τους σταθμούς της στη Γερμανία με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2025.
Για το σκοπό αυτό, η θυγατρική του Ομίλου DB Energie αναδιαρθρώνει ουσιαστικά το χαρτοφυλάκιό της με συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και συμβάσεις προμήθειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθιστούν σταδιακά και με συνέπεια τα ορυκτά καύσιμα.

Στόχος τα 10 GW 

Ο Christoph Koeppen, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Energparc προσθέτει: «Το ιδιαίτερο με το ηλιακό πάρκο στο Wasbek είναι ότι, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα κριτήρια σύνδεσης στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά μια αντίστοιχη λύση για συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο έλξης θα μπορούσε να επιλυθεί».

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία ήταν περήφανη που συνεργάστηκε με την DB για την εφαρμογή αυτής της καινοτομίας στην τροφοδοσία του δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το εργοστάσιο φέρνει επίσης την Energparc πιο κοντά στον δικό της στόχο να αναπτύξει συνολικά 10 GW φωτοβολταϊκών σταθμών για το δικό της χαρτοφυλάκιο και άλλα 10 GW για χαρτοφυλάκια ηλιακών τρίτων σε όλο τον κόσμο έως το 2030, τόνισε η Koeppen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης