Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΥΔΑΠ: Στόχος να φτάσει στο 90% της κατανάλωσης η καθαρή ενέργεια στην 6ετία

ΕΥΔΑΠ: Στόχος να φτάσει στο 90% της κατανάλωσης η καθαρή ενέργεια στην 6ετία
Το ενεργειακό κόστος της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε κατά 22 εκατ. ευρώ το 2022  σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα -  Στα 360 GWh η συνολική κατανάλωση ενέργειας

Τη δέσμευση ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Έχοντας διπλασιάσει τις επενδύσεις της από το 2019, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη στην Ανατολική Αττική ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα. Με το ενεργειακό κόστος να είναι χαμηλότερο το 2023, η ΕΥΔΑΠ κατάφερε την περασμένη χρονιά να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Ως το τέλος του έτους, αναμένονται τα νέα τιμολόγια της εταιρείας, που θα διαμορφωθούν βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, με τη διοίκηση να εκφράζει την πρόθεση να διατηρηθούν τα τιμολόγια όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, το ενεργειακό κόστος της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε κατά 22 εκατ. ευρώ το 2022, με αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 5,7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 343,5 εκατ. μειωμένος κατά 4,8%, ως αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο κ. Σαχίνης, της μείωσης της κατανάλωσης κατά 4,5%, ως απότοκος της αλλαγής στις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών εξαιτίας της συσσωρευμένης ακρίβειας, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα κέρδη προ φόρων ήταν κατά 82% χαμηλότερα από το 2021, φτάνοντας στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή μετάβαση

Η επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ως το 2030 αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ στην πορεία προς το μέλλον. Οι δύο άξονες στους οποίους κινείται ο σχεδιασμός, προκειμένου να θωρακιστούν οι επιδόσεις απέναντι στις αυξομειώσεις των τιμών και την ενεργειακή κρίση, είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο μετασχηματισμός της εταιρείας.

Το 2022 η συνολική κατανάλωση ενέργειας της εταιρείας ανήλθε σε 360 GWh, εκ των οποίων οι 171 GWh προήλθαν από την παραγωγή από υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ιδιοκατανάλωση από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας. Επίσης, από την παραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών έργων διατέθηκαν προς πώληση 20 GWh.

Στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στο μονοπάτι για το Net Zero είναι το 2028, η συνολική κατανάλωση ενέργειας να έχει περιοριστεί στις 310 GWh. Η παραγωγή από νέα φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα θα προσθέσει στη δυναμικότητα της εταιρείας επιπλέον 109 GWh, καλύπτοντας το 90,3% της κατανάλωσης σε ορίζοντα εξαετίας με ανανεώσιμη ενέργεια. Άρα η συνολική προμήθεια ενέργειας θα περιοριστεί από 189 GWh σε 30 GWh. Εντός του 2024, βάσει του σχεδιασμού, θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό ισχύος 3,5 MW με net-metering, ενώ το 2026 προβλέπεται η αναβάθμιση των ενεργοβόρων αντλιοστασίων δικτύων.

Επίσης, προετοιμάζεται ο μεγάλος διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές ύδρευσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ώστε με το πράσινο φως της ρυθμιστικής αρχής να προχωρήσει η προκήρυξη. Πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του 2024, δεδομένου ότι η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική εντός του έτους. Ακόμη, προχωρά ο σχεδιασμός για το έξυπνο δίκτυο. Υπενθυμίζεται πως έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης 200 εκατ. ευρώ για έργα παροχής και εξοικονόμηση πόσιμου νερού, μεταξύ των οποίων και τα ευφυή συστήματα.

Βιώσιμες επενδύσεις στην Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ανατολική Αττική επιταχύνθηκαν σημαντικά εντός του 2022. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και την αξιοποίηση του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού, η Ανατολική Αττική θα διαθέτει 1.400 χλμ. νέων αγωγών αποχέτευσης και 3 νέα ΚΕΛ, που θα εξυπηρετούν συνολικά 400.000 κατοίκους.

Τα έργα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων. Όπως περιέγραψε, κατά την ενημέρωση, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος, εντός του 2023 αναμένονται ανάδοχοι για τα δύο έργα που θα λύσουν το πρόβλημα της περιοχής του Μαραθώνα, ενώ θα προκηρυχθεί τα δίκτυα αποχέτευσης των δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού και το νέο ΚΕΛ  Μαραθώνα.

Οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν διπλασιαστεί από το 2019, ενώ το 2023 θα τριπλασιαστούν. Το 2022 οι υλοποιημένες επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ανήλθαν σε 30,5 εκατ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες επενδύσεις θα ανέλθουν το 2023 στα 47,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 προβλέπεται να φτάσουν στα 85 εκατ. ευρώ. Συνοπτικά, το 50% των επενδύσεων αφορούν στο πρόγραμμα έργων της Ανατολικής Αττικής. Το υπόλοιπο ως επί το πλείστον θα κατευθυνθεί στα έργα αντικατάστασης του δικτύου.

Νέα έργα

Προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο υδραγωγείο του Μόρνου, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, έγινε μία συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξει συμφωνία. Το Υδραγωγείο είναι υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ Παγίων και η ΕΥΔΑΠ κάνει τη λειτουργία και συντήρηση. «Είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε το πρώτο έργο για τον Μόρνο. Έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες, το έργο είναι ώριμο και η χρηματοδότηση θα γίνει με ίδιους πόρους της ΕΥΔΑΠ Παγίων», εξήγησε.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη για το νέο βιοκλιματικό κτήριο της εταιρείας και, σύμφωνα με τον κ. Τόσιο, αναμένεται σύντομα να βγει ο διαγωνισμός για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Συμβολή στην οικονομία και την κοινωνία

Για το 2022, οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ανήλθαν συνολικά σε 8,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί άμεσα 2.328 εργαζόμενους, ενώ επιπλέον 1.000 απασχολούνται μέσω υπεργολάβων και αναδόχων έργων. Συνολικά το 2022 κατευθύνθηκαν σε μισθούς και ημερομίσθια 95,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και υγειονομική κάλυψη 26,6 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας, 240.000 ευρώ κατευθύνθηκαν σε προγράμματα υποτροφιών Διδακτορικών σπουδών μέσω ΙΚΥ και επιπλέον 200.000 ευρώ για τη στήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων μέσω χορηγικού προγράμματος.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενη και με τους στόχους βιωσιμότητας του Υπερταμείου, που παραμένει ο πλειοψηφών μέτοχος, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να βελτιώνει τις αξιολογήσεις ESG, ενισχύοντας τη διαφάνεια και υιοθετώντας περαιτέρω πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή. «Είμαστε εξ ορισμού εταιρεία ESG», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης. Η εταιρεία κατέγραψε μες το 2022 άνοδο στους δείκτες ESG, με πιο πρόσφατη βελτιωμένη αξιολόγηση αυτή της S&P Global. Η βαθμολογία της εταιρείας είναι υψηλότερη από το 68% των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογούνται παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης