Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και η E.ON μπαίνει στην αγορά της Ρουμανίας - Συνεργασία με την Transgaz για την υποδομή φυσικού αερίου

Και η E.ON μπαίνει στην αγορά της Ρουμανίας - Συνεργασία με την Transgaz για την υποδομή φυσικού αερίου
Υπογραφή μνημονίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας

Στα βήματα της ΔΕΗ κινούνται οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στην Ρουμανία με την Ε.ΟΝ να την ακολουθεί "κατά πόδας" και να υπογράφει συμφωνία με την Transgaz.
Πριν μερικές μέρες η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Fondul Proprietatea S.A. για την απόκτηση συμμετοχών μειοψηφίας σε εταιρείες της με έδρα τη Ρουμανία.
Η συμφωνία αφορά τις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A., Enel Energie Muntenia S.A., E-Distributie Dobrogea S.A., E-Distributie Banat S.A., και ENEL Energie S.A. και ακολούθησε deal της ΔΕΗ με την Enel στις αρχές Μαρτίου 2023 για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στην Ρουμανία.

Οι εταιρείες Transgaz και E.ON Ρουμανίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) προκειμένου να εδραιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας ευθυγραμμίζοντας και συσχετίζοντας τις αναπτυξιακές στρατηγικές της υποδομής φυσικού αερίου με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και άλλες ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις σε αυτό στο πεδίο.

Σύμφωνα με την Transgaz, το μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένη συνεργασία σε διάφορες κατευθύνσεις και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των εταιρειών να αναπτύξουν νέες κατευθύνσεις συνεργασίας με τον εντοπισμό και τη δέσμευση για έργα κοινού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της υποδομής μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους καταναλωτές ενέργειας μακροπρόθεσμα, χωρίς ρυπογόνες εκπομπές.

Κοινό σχέδιο δράσης

Η Transgaz ανέφερε ότι ο καθορισμός ενός κοινού σχεδίου δράσης για την εδραίωση και επέκταση της υποδομής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη στρατηγική απόφαση να θεωρηθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, καθώς και η επιτάχυνση της έρευνας για το ρόλο που διαδραματίζει η εθνική υποδομή φυσικού αερίου στην υποδοχή των πράσινων αερίων, ιδιαίτερα του υδρογόνου, μέσω της σχετικής ανταλλαγής πληροφοριών, είναι δύο από τους στόχους της συμφωνίας.

Άλλα σημεία προετοιμάζουν κοινές προτάσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ρουμανίας (ANRE) προκειμένου να εκδώσει τεχνικούς κανονισμούς ειδικούς για τις περιοχές μειγμάτων υδρογόνου και αερίων καύσης και να θέσουν τα κριτήρια για την ανάπτυξη της υποδομής αφιερωμένη στο υδρογόνο σε ολόκληρη τη Ρουμανία, προκειμένου να καθοριστούν στο μέλλον οι διάδρομοιμεταφοράς και διανομής.


Ο Ion Sterian, Γενικός Διευθυντής της Transgaz, δήλωσε: «Η SNTGN Transgaz ήταν πάντα πρωτοπόρος της ανάπτυξης της ενεργειακής ασφάλειας της Ρουμανίας. Το πετύχαμε με έργα διασύνδεσης, με συνεργασίες που συνάψαμε, με εξελίξεις του NTS. Έχουμε δώσει έγκαιρα προσοχή στις επιπτώσεις που θα έχει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τα νέα καύσιμα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα. Γι' αυτό αποφασίσαμε να συνάψουμε αυτή τη συνεργασία με την E.ON, γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ρουμανίας».

«Η Transgaz έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να υλοποιεί πολύπλοκα επενδυτικά έργα μεγάλης σημασίας, υπό συνθήκες οικονομικής αποδοτικότητας και λειτουργικής ασφάλειας. Μέσω των μελλοντικών μας έργων, θα προχωρήσουμε περαιτέρω την αποστολή που έχουμε αναλάβει, με την ίδια ευθύνη για την απόδοση, την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ρουμανικού ενεργειακού τομέα».


Ο Volker Raffel, Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON Romania, δήλωσε: «Θέλουμε να συγκεντρώσουμε την τεχνογνωσία που έχει ο όμιλος E.ON σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αυτόν της Transgaz, προκειμένου να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες και μια ανθεκτική εθνική υποδομή, καλά - προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μαζί με τις υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομική και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας είναι προφανή».

Στα τέλη του 2022, η Transgaz και οι διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τη συνεργασία για την υλοποίηση του Κατακόρυφου Διαδρόμου, ο οποίος θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από Βορρά προς Νότο και από τον Νότο προς τον Βορρά.

Δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων και ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και να αναπτύξουν τα προγραμματισμένα έργα στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης