Γιατί η Νορβηγία εξετάζει τη διακοπή ηλεκτροδότησης της μεγαλύτερης μονάδας LNG

Γιατί η Νορβηγία εξετάζει τη διακοπή ηλεκτροδότησης της μεγαλύτερης μονάδας LNG
Το εργοστάσιο είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία, δηλώνουν πηγές στο Reuters
Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας συζητά την Πέμπτη 13/4 προτάσεις για να καθυστερήσει ή να σταματήσει την ηλεκτροδότηση της μεγαλύτερης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Δυτικής Ευρώπης, στο τελευταίο παράδειγμα διαμάχης για τη μείωση των εκπομπών CO2 στη σκανδιναβική χώρα, σύμφωνα με το Reuters.
Η πετρελαϊκή εταιρεία Equinor και οι εταίροι της αναζητούν έγκριση για την αντικατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου στο εργοστάσιο με ενέργεια από το εθνικό δίκτυο, και συνεπώς τη μείωση των εκπομπών της.

Το εργοστάσιο είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία.

Ωστόσο, οι ντόπιοι απορρίπτουν την κίνηση, μέρος ενός σχεδίου του Όσλο για την ηλεκτροδότηση μεγάλων βιομηχανικών χώρων για να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Ανησυχούν ότι η κίνηση θα οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, καθώς το εργοστάσιο θα καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου, αποτρέποντας την ίδρυση νέων βιομηχανιών και, κατά συνέπεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι αυτόχθονες βοσκοί των Σάμι ανησυχούν επίσης ότι οι ηλεκτρικοί ιστοί που χρειάζονται για τη μεταφορά της ενέργειας θα κατασκευαστούν σε βοσκοτόπια ταράνδων.
Λένε ότι η θέα και ο ήχος των ιστών τρομάζουν τα ζώα τους και διαταράσσουν τις παλιές παραδόσεις.
Με τους Νορβηγούς να πηγαίνουν στις κάλπες στις τοπικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος, το σχέδιο έχει γίνει κύριο μέλημα των ψηφοφόρων και η αντιπολίτευση επιδιώκει να αξιοποιήσει τις χαμηλές βαθμολογίες για τη μειοψηφική κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Χρήση CCS 

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν την καθυστέρηση και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της τοποθεσίας ή την ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας συνεχίζοντας τη χρήση φυσικού αερίου στην τοποθεσία, αλλά δεσμεύοντας τις εκπομπές CO2 και αποθηκεύοντάς τις υπόγεια (CCS).
Η επιτροπή ενέργειας του Κοινοβουλίου συνέστησε την απόρριψη όλων των προτάσεων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία και εξαρτάται από τις ψήφους του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς.

Νωρίς την Πέμπτη, μια τέταρτη πρόταση που ζητούσε από την κυβέρνηση να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα μόνο της χρήσης CCS στην τοποθεσία αντί της ενέργειας από ξηρά, φάνηκε να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Οι συνεργάτες της Equinor στο εργοστάσιο είναι η TotalEnergies, η Wintershall Dea, η Neptune Energy και η νορβηγική κρατική εταιρεία Petoro.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης