Ενέργεια

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν το πετρέλαιο φθάσει στα 100 δολ.

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν το πετρέλαιο φθάσει στα 100 δολ.

Το τριψήφιο πετρέλαιο θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να καταστείλει τον πληθωρισμό

 

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο θα επωφεληθούν από την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αλλά εάν οι τιμές του πετρελαίου κινηθούν υψηλότερα και φτάσουν τα 90 δολάρια ή ακόμα και τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές, οι εισαγωγείς πετρελαίου θα αρχίσουν να νιώθουν έντονη πιέση.


Το Brent ανέκαμψε στα 85 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI έφτασε ξανά στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι τελευταίες περικοπές παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια bpd από σχεδόν τα μισά μέλη του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο αναμένεται να συσφίξουν την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι αναλυτές, που μόλις είχαν μειώσει τις προβλέψεις για τις τιμές μετά την αναταραχή του τραπεζικού τομέα στα μέσα Μαρτίου, αύξησαν τις εκτιμήσεις τους και άρχισαν να μιλάνε ξανά για πετρέλαιο 100 δολαρίων.

Το πετρέλαιο στα 90 και στα 100 δολάρια θα "χτυπήσει" τις οικονομίες των μεγάλων εισαγωγέων πετρελαίου. Μια νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα και να περιπλέξει περαιτέρω τις πολιτικές επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μόλις έδειξαν ότι το τέλος του κύκλου αύξησης μπορεί να πλησιάζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν υψηλότερες τιμές βενζίνης, αλλά δεν θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Στις ΗΠΑ, ο χαμένος είναι η κυβέρνηση Biden η οποία πέρασε σχεδόν ένα χρόνο προσπαθώντας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Πρόεδρος βοήθησε στη μείωση των τιμών στην αντλία, η οποία έφτασε σε υψηλό επίπεδο στις αρχές Ιουνίου, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι το την άνοιξη του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η αγορά πετρελαίου είχε λίγες μέρες για να αφομοιώσει τα νέα του ΟΠΕΚ. Αυτό οδήγησε στη σταθεροποίηση της τιμής προς το παρόν», δήλωσε ο Andrew Gross, εκπρόσωπος της AAA, αυτή την εβδομάδα, «αλλά το κόστος του πετρελαίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% αυτού που πληρώνουμε στην αντλία."

Η εθνική μέση τιμή της βενζίνης έφτασε τα 3,54 δολάρια ανά γαλόνι αυτήν την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών, δήλωσε ο Patrick De Haan, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στην εφαρμογή εξοικονόμησης καυσίμου GasBuddy.

Οι αυξήσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες με μια άνοδο περίπου στα 3,65 $/γαλλ. , πρόσθεσε.

Δημοσιονομικές υπηρεσίες

Όσον αφορά το πλήγμα στα δημόσια οικονομικά από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες δεν βασίζονται μόνο στην εισαγόμενη ενέργεια αλλά έχουν και αδύναμες δημοσιονομικές ισορροπίες. Αυτές είναι οι ώριμες οικονομίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και οι αναδυόμενες αγορές Ινδίας και Πακιστάν στη νότια Ασία, καθώς και η Αργεντινή, η Τουρκία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Pavel Molchanov, διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ και η επακόλουθη αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια είναι «φόρος σε κάθε οικονομία εισαγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Molchanov στο CNBC.

«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα ένιωθαν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Henning Gloystein, διευθυντή του Eurasia Group, η κατανάλωση της Ινδίας –σε επίπεδα ρεκόρ επί του παρόντος– θα μπορούσε επίσης να υποφέρει σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών, επειδή ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό, το οποίο η Ινδία αγοράζει μαζικά, θα έβλεπε υψηλότερες τιμές εάν οι διεθνείς δείκτες αναφοράς κινηθούν στα 100 δολάρια .

Traders που εμπλέκονται στις ρωσικές συναλλαγές πετρελαίου είπαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι μετά την ανακοίνωση των περικοπών του ΟΠΕΚ+, η τιμή του ρωσικού Urals ξεπέρασε το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που καθορίστηκε από την G7.

«Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη της Ινδίας», δήλωσε ο Gloystein στο CNBC.

Οι χώρες εισαγωγής με αδύναμα νομίσματα και αδύναμα κρατικά οικονομικά θα αισθανθούν επίσης τις επιπτώσεις  λόγω του γεγονότος ότι το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης