Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 650 εκατ ευρώ έφθασε ο λογαριασμός για τα 35 KVA - Τι περιμένουν οι προμηθευτές

Στα 650 εκατ ευρώ έφθασε ο λογαριασμός για τα 35 KVA - Τι περιμένουν οι προμηθευτές

Απαιτείται τροποποίηση της ΚΥΑ λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση της Κομισιόν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο

«Βαριά κληρονομία» αξίας 600-650 εκατ. ευρώ αφήνει στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού το σύστημα των επιδοτήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA.

Πρόκειται για χρήματα που καταβλήθηκαν από τους προμηθευτές στους πελάτες τους κατόπιν σχετικών επιστολών του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που όριζαν το ύψος των μηνιαίων επιδοτήσεων. Τα χρήματα αυτά επρόκειτο να πληρωθούν στους προμηθευτές από τον ΔΑΠΕΕΠ που είναι και ο φορέας διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου διατίθενται οι επιδοτήσεις.

Ωστόσο η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε ότι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει άλλου είδους κρατική επιδότηση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις δεν δικαιούνται τις επιδοτήσεις και αυτές είτε να επιστραφούν, είτε να διακανονιστούν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Πρόκειται για 1.240.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Οι προμηθευτές κατέβαλαν τα ποσά αυτά και πλέον καλούνται να ζητήσουν από τους πελάτες τους μια υπεύθυνη δήλωση για το εάν έχουν λάβει άλλου είδους επιδοτήσεις ή όχι και αναλόγως να κινηθούν.

Εν αναμονή των διαδικασιών

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές έχουν διαθέσει τα χρήματα των επιδοτήσεων στερούμενοι ρευστότητα και θα πρέπει να αναμένουν όλες τις διαδικασίες για να τους επιστραφούν. Πολύ δε περισσότερο που δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αλλάξει παρόχο και δεν είναι δυνατός ούτε ο διακανονισμός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν πληρωθεί από τους προμηθευτές ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πρέπει να επιστραφούν.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση της Κομισιόν, που ενέκρινε το μέτρο όχι οριζόντια για επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιία), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Έτσι, οι προμηθευτές βρέθηκαν αφενός να έχουν πιστώσει ποσά που δεν θα πάρουν πίσω από το ΤΕΜ και αφετέρου υπόχρεοι, βάσει της ΚΥΑ να ζητήσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να ελεγχθούν από την αρμόδια μονάδα κρατικών ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) η οποία θα πιστοποιήσει ότι πράγματι δεν έχουν ληφθεί επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα κοινοτικά όρια.
Στη συνέχεια οι προμηθευτές θα πρέπει να επιδιώξουν οι ίδιοι την ανάκτηση των επιπλέον ποσών που έχουν καταβάλει.

Απεμπλοκή θέλουν οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές που ζητούν εδώ και μήνες την απεμπλοκή τους από την όλη διαδικασία βρίσκονται απέναντι σε «ώτα μη ακουόντων». Μάλιστα έχουν προτείνει τη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ και στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εισφέρουν τα στοιχεία των πελατών τους που έλαβαν τις επιδοτήσεις. Επίσης οι εταιρίες που είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων θα υποβάλλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει και η εκκαθάριση θα γίνεται από κρατικό φορέα και όχι από ιδιωτικές εταιρίες.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν προχωρά. Ο ΔΑΠΕΕΠ που στελεχώνεται από μόλις 23 άτομα δεν έχει τη δυνατότητα να χειριστεί ένα ακόμη ζήτημα για την αγορά ακόμη και εάν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία της πλατφόρμας όπως έχουν προτείνει.
Έτσι το όλο ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα με τους περισσότερους προμηθευτές να έχουν σταματήσει από τις αρχές Ιανουαρίου (όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ) την καταβολή των επιδοτήσεων στους πελάτες τους. Βεβαίως οι επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις σταμάτησαν πλήρως από τον Φεβρουάριο και ως εκ τούτου το πρόβλημα τουλάχιστον δεν διογκώνεται εν και παραμένει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης