Ενέργεια

Η χειρότερη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου από την αρχή του 2023

Η χειρότερη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου από την αρχή του 2023
Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν κατά 1% υψηλότερα την Πέμπτη μετά την είδηση ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη σταθερότητα της αγοράς, όμως η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2023
Οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να κλείσουν τη χειρότερη εβδομάδα από την αρχή του έτους μέχρι στιγμής, με πτώση άνω του 10% υπό τους φόβους για κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή, η οποία πυροδότησε φόβους για ύφεση της ζήτησης, για μετάδοση σε όλο τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και  εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη με τα προβλήματα ρευστότητας της Credit Suisse, σύμφωνα με το Reuters και το oilprice.com.

Η διακύμανση των τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν κατά 1% υψηλότερα την Πέμπτη μετά την είδηση ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη σταθερότητα της αγοράς, αν και οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί.
 Από το πρωί της Παρασκευής, η West Texas Intermediate υποχώρησε κατά περίπου 10% για την εβδομάδα.
Το αργό Brent σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, από τα 83 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα σε λιγότερο από τα 76 δολάρια το βαρέλι ως αυτή την ώρα.

Η καταστροφή ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή.
Η επακόλουθη κατάρρευση της Signature Bank έδωσε ώθηση στους φόβους για επικείμενη κατάρρευση των οικονομικών και τα νέα για προβλήματα ρευστότητας στην Credit Suisse, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές στον κόσμο, δεν βοήθησαν.

Εβδομάδα κακών ειδήσεων και... sell off

Η πλημμύρα κακών τραπεζικών ειδήσεων συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Biden και της υπουργού Οικονομικών Yellen ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν υγιές και ασφαλές.
Το τέλος της διαμάχης ήρθε μετά από μια συνάντηση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για να συζητήσουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

«Αυτά τα νέα έδωσαν ώθηση στην αγορά, γεγονός κάπως αναμενόμενο με το sell-off που είδαμε τις τελευταίες συνεδριάσεις», δήλωσε στο Reuters ο John Kilduff από την Again Capital.
«Το κλίμα της αγοράς παραμένει εύθραυστο καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters η αναλυτής του City Index, Fiona Cincotta.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg, είπε πως, «εξωτερικοί παράγοντες εξακολουθούν να υπαγορεύουν τη δράση των τιμών για το πετρέλαιο.
Η κλίμακα της πώλησης του πετρελαίου πιθανότατα θα είναι ανησυχητική για τον ΟΠΕΚ+, αλλά είναι απίθανο να λάβουν γρήγορα μέτρα, αντίθετα μάλλον θα περιμένουν να καταλαγιάσει η σκόνη».

Ο ΟΠΕΚ+, από την πλευρά του, επέδειξε ψυχραιμία, αποδίδοντας την πτώση των τιμών στους φόβους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αρκετούς αντιπροσώπους να λένε στο Reuters ότι περίμεναν η κατάσταση να ομαλοποιηθεί σύντομα, καθώς δεν προκλήθηκε από καμία αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

www.worlldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης