Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν εν μέσω ανησυχιών για τον πυρηνικό στόλο της Γαλλίας και τις διακοπές λόγω απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνδυασμό πάντα με το παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 11% σήμερα (10/3). Οι απεργίες των εργαζομένων αυτή την εβδομάδα ανέτρεψαν τις εργασίες σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Γαλλία, επηρεάζοντας τις τιμές και θέτοντας εν αμφιβόλω τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο ασυνήθιστα κρύος καιρός παρατείνει τη ζήτηση θέρμανσης στη Βόρεια Ευρώπη. Υπήρξε «αρκετή πίεση στις υποδομές λόγω των απεργιών στη Γαλλία, αφαιρώντας μέρος της ευελιξίας» από την αγορά, δήλωσε ο Jacopo Casadei, αναλυτής αερίου στην Energy Aspects Ltd.
Οι τιμές του TTF σημείωσαν άνοδο της τάξης του 15% στα 50,5 ευρώ/MWh για να ξεπεράσει το 20% και να κλείσει στα 53 ευρώ με υψηλό 54,39 ευρώ/ ΜWh.
Σε αποκλεισμό τα τέρμιναλς
Παράλληλα, οι τέσσερις τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας στερούνται εργασιακής συνδρομής, η οποία επί του παρόντος αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 14 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στην Electricite de France SA σχεδιάζουν επίσης να επαναλάβουν 24ωρη απεργία. Αυτό είναι πιθανό να περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία κοινής ωφέλειας, προσθέτοντας δονήσεις στην αγορά.
Πηγή: energymarketprice
Περισσότερες ανησυχίες
Ξεχωριστά, η EDF ανακάλυψε νέα ελαττώματα σε δύο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της που σταμάτησαν για συντήρηση και επισκευές, ανανεώνοντας τις ανησυχίες ότι η παραγωγή ηλεκτρικής της ενέργειας θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη φέτος μετά την πτώση το 2022. Παρόλο που η Ευρώπη έχει υψηλότερα από τα κανονικά αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες διακοπές του εφοδιασμού, τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας υπενθυμίζουν την εύθραυστη ενεργειακή κατάσταση της ηπείρου.
Οι traders παρακολουθούν επίσης τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία, τον βασικό ανταγωνιστή της Ευρώπης για το ζωτικό καύσιμο.
Η Βρετανία ξανάρχισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της διασύνδεσής της με το Βέλγιο, αφού οι ροές διακόπηκαν για λίγες ημέρες εν μέσω διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ζήτηση φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί με νέα προβλήματα με τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες» ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της εμπορικής εταιρείας Energi Danmark A/S.
www.worldenergynews.gr