Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

IEA: Οι εκπομπές μεθανίου παρέμειναν υψηλές ακόμη και εν μέσω μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας

IEA: Οι εκπομπές μεθανίου παρέμειναν υψηλές ακόμη και εν μέσω μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας
O τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές ισχυρών αερίων θερμοκηπίου χρησιμοποιώντας μόνο ένα κλάσμα των εσόδων του από την ενεργειακή κρίση αναφέρει το Global Methane Tracker του IEA

Ο συνδυασμός υψηλών τιμών ενέργειας, ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού και οικονομικής αβεβαιότητας δεν ήταν αρκετός για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου πέρυσι, σύμφωνα με νέα ανάλυση του IEA.

Η τελευταία ενημέρωση του Global Methane Tracker του IEA διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία ήταν υπεύθυνη για 135 εκατομμύρια τόνους μεθανίου που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2022, ελαφρώς μόνο κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το 2019. Σήμερα, ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών μεθανίου που αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Διαχέεται ταχύτερα από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου κατά τη σύντομη διάρκεια ζωής του. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα βραχυπρόθεσμα. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει επίσης τις εκπομπές μεθανίου από τα ανθρακωρυχεία και μέτρα για τη μείωση τους στο μισό.

Οι εκπομπές μεθανίου μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, υπογραμμίζοντας την έλλειψη δράσης της βιομηχανίας σε ένα ζήτημα που συχνά είναι πολύ φθηνό να αντιμετωπιστεί. Λιγότερο από το 3% του εισοδήματος που συγκεντρώθηκαν από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως πέρυσι θα απαιτηθεί για να πραγματοποιηθεί η επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε τεχνολογίες που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή η μείωση.

«Το νέο Global Methane Tracker δείχνει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα – ειδικά καθώς οι περικοπές μεθανίου είναι από τις φθηνότερες επιλογές για τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Απλώς δεν υπάρχει δικαιολογία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. «Η έκρηξη του αγωγού Nord Stream πέρυσι απελευθέρωσε τεράστια ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αλλά οι κανονικές λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα μεθανίου με την έκρηξη του Nord Stream κάθε μέρα».

Μέτρα για περιορισμό των εκπομπών

Η διακοπή επέιγουσας ανάφλεξης και εξαέρωσης μεθανίου είναι το πιο σημαντικό μέτρο που μπορούν να λάβουν οι χώρες για να περιορίσουν τις εκπομπές. Περίπου 260 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεθανίου χάνονται σήμερα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα τρία τέταρτα αυτού θα μπορούσαν να διατηρηθούν και να διατεθούν στην αγορά χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες πολιτικές και τεχνολογίες. Το δεσμευμένο μεθάνιο θα ανερχόταν σε περισσότερο από τις συνολικές ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δορυφόροι παρέχουν μια ολοένα σαφέστερη εικόνα των εκπομπών μεθανίου και αυξάνουν σημαντικά τη γνώση του κόσμου για τις πηγές εκπομπών. Το Global Methane Tracker του IEA ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες αναγνώσεις του μαζί με δεδομένα από άλλες επιστημονικές καμπάνιες μετρήσεων. Μόνο το 2022, περισσότερα από 500 γεγονότα υπερεκπομπών εντοπίστηκαν από δορυφόρους από επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλα 100 παρατηρήθηκαν σε ανθρακωρυχεία.

«Η αδάμαστη απελευθέρωση μεθανίου στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων είναι ένα πρόβλημα που μερικές φορές περνά στη δημόσια συζήτηση», είπε ο Δρ Birol. «Δυστυχώς, δεν είναι νέο ζήτημα και οι εκπομπές παραμένουν πεισματικά υψηλές. Πολλές εταιρείες είχαν τεράστια κέρδη πέρυσι μετά από μια ταραγμένη περίοδο για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων πρέπει να ενταθούν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρέμβουν – και οι δύο πρέπει να το κάνουν γρήγορα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης